Welles nietes in Skopje

Desinformatie viert hoogtij tijdens politieke crises en voor een derde is het vaak niet gemakkelijk uit te maken wie gelijk heeft en wat waar is. Zo ook bij de crisis waarin Macedonië al jaren zit, de machtsstrijd tussen de regering van de conservatieve premier Nikola Gruevski en de sociaaldemocratische partij van oppositieleider Zoran Zaev. Die strijd escaleerde een paar weken geleden voor de zoveelste keer, met knokpartijen, grote demonstraties en een shoot-out in Kumanovo, de grootste stad na Skopje, waarbij volgens de meeste bronnen 22 doden vielen.

De inzet van de oppositie is, behalve de val van de regering-Gruevski gevolgd door nieuwe verkiezingen, officieel het herstel van de democratie en zij weet zich daarbij tot op zekere hoogte gesteund door Washington en vooral Brussel, die de democratische tekortkomingen van Gruevski aan de kaak hebben gesteld.

20150520_113332

In het kamp van de oppositie.

In het tentenkamp dat de oppositie zondagavond had opgesteld voor het kantoor van Gruevski, het ‘Witte Huis’, haast Damian Manchevski, vicevoorzitter van Zaevs sociaaldemocratische SDSM, zich om Gruevski zwart te maken. Zo werkt dit nu eenmaal in de politiek, maar Manchevski gaat naar westerse standaarden wel ver, want sommige beweringen zijn flink opgeklopt. Zo zegt hij dat het economisch beroerd gaat, er politieke gevangenen zijn en dat Gruevski zich te buiten gaat met megalomane bouwprojecten van louter neoclassicistische aard.

De eerste bewering, de economische teruggang, spoort in ieder geval niet met cijfers van bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds, dat een groei ziet van 2% tot 3%, wat niet slecht is voor een land dat een lange grens deelt met crisisland Griekenland. Een belangrijke kanttekening is echter dat deze cijfers weinig zeggen. Economen in Skopje delen de stelling dat Macedonië een economische puinhoop is.

20150520_143352

De ‘persstand’ in het kampement van de regering. Tweede van rechts persbureauwoordvoerder Konstantin Kathanovski, rechts van hem een tolk

Manchevskis tweede bewering, het in de gevangenis zetten van politieke tegenstanders, is niet gemakkelijk op waarheidsgehalte te controleren, maar wordt wel krachtig ontkend in het kampement dat de regering maandag heeft opgezet tegenover het parlement in Skopje, als antwoord op het tentenkamp van de oppositie. ‘Er zijn geen politieke gevangenen meer’, aldus Konstantin Kathanovski, een 65-jarige functionaris van het officiële nieuwsagentschap van Macedonië, die zegt de spreekbuis van de regering te zijn. Andere democratische tekortkomingen bestrijdt hij overigens niet. Op de vraag of er persvrijheid is, zegt hij: ‘Dit is een hypothetische vraag. Het hangt ervan af hoe u er zelf tegenaan kijkt.’

20150520_134621

Het centrale plein van Skopje.

Het derde punt, de neoklassieke bouwwerken, kan niemand ontgaan, want Skopje wordt er op dit moment overduidelijk mee volgestopt. Het centrum is een grote bouwput en nieuwe neoclassicistische gevels en standbeelden verrijzen in hoog tempo uit het niets. De twee veruit grootste beelden zijn van de Macedonische veroveraar Alexander de Grote en diens vader Philippus II, ze staan midden op centrale pleinen in het hart van Skopje, aan weerszijden van de rivier de Vardar. Maar Manchevski, de rechterhand van oppositieleider Zaev, zei ook dat regering louter de oudheid verheerlijkt en geen aandacht heeft voor de nieuwe helden van het land, uit de tijd dat het land zich ontworstelde van het Ottomaanse Rijk, de Tweede Wereldoorlog of daarna. Die zijn er echter wel degelijk, ook nieuwe, en daarnaast worden ook religieuze bouwwerken onder handen genomen.

20150520_135313

Macedonisch-orthodox bouwproject in het hart van Skopje.

Overigens is het strooien van desinformatie niet alleen een eigenschap van politici. Een hoge Europese diplomaat gaf deze week eveneens cijfers die niet lijken te kloppen, alleen is hier geen enkele opzet in het spel. De diplomaat zei dat de twee tentenkampen aan elkaar zijn gewaagd. Maar wie een korte ronde maakt langs beide demonstraties, die een kleine kilometer van elkaar liggen, ziet meteen dat het kamp van de regering weinig om het lijf heeft, zowel wat het aantal tenten en betogers aangaan als de geestdrift van de aanwezigen.

Ook stelde de diplomaat dat de twee grote massabijeenkomsten begin deze week, die van de oppositie en die van de regering, even groot waren en dat er waarschijnlijk nog wel meer actievoerders bij die van de regering waren dan die van de oppositie. Deze stelling staat echter lijnrecht op alle andere geluiden. Ook de westerse persbureaus houden het erop dat die van de regering aanzienlijk kleiner was. Onbelangrijk is dit niet, want in een machtsstrijd gaat het juist om aantallen, hoewel in laatste instantie pas in het stemlokaal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s