‘De grootste dictator van de Balkan zit in Skopje’

Het is zwoel in Skopje, meer dan dertig graden en vochtig. Niet verwonderlijk dat er in de twee tentenkampen in de Macedonische hoofdstad een lome sfeer hangt. Bij het kleine kamp dat de conservatieve regeringspartij heeft opgezet in een minipark voor het protserige parlementsgebouw, liggen de meeste betogers (ambtenaren waarschijnlijk) buiten op een matje te roken of de dommelen. Aan contact met een nieuwsgierige verslaggever hebben ze overduidelijk geen behoefte. De meeste belangstelling van het weinige publiek dat toch op dit unieke protestevenement is afgekomen, gaat uit naar een groepje jongens dat omstandig een tafeltennistafel opbouwt.

Supporters of the ruling conservative VMRO-DPMNE party post tents and bring water and beverages in a park across the Parliament building in Skopje, Macedonia, Tuesday, May 19, 2015. After the massive pro-government rally organized by Macedonia's ruling coalition led by conservative VMRO-DPMNE party late Monday, a group of conservative supporters posted tents in front of Macedonian Parliament, as a support of the Government and the right to electoral will. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Het tentenkamp van de regering voor het parlementsgebouw. | HH

Een kilometer verderop is in de middenberm voor het nog veel schreeuwerigere en dikdoenerige hoofdkantoor van de Macedonische regering (het ‘Witte Huis’ in de volksmond)  een aanzienlijk groter tentenkamp opgebouwd na de grote betoging van de door links gehate gering van premier Nikola Gruevski. Ook hier proberen velen in de schaduw van de hete lentezon zich zo min mogelijk in te spannen. Ze verdrijven de tijd met een bordspel of luisteren naar de westerse popmuziek die uit de boxen op het lege podium galmt, onder meer U2.

Maar anders dan bij het overduidelijk door de regering georkestreerde tentenkamp bij het parlementsgebouw zijn de betogers bij het kamp van de linkse oppositie maar al te bereid om een praatje aan te knopen, ook als ze geen andere taal spreken dan Macedonisch, wat eerder de regel lijkt dan een uitzondering. ‘Er is geen democratie meer’, zegt Redzepov Diemaa, een Macedonisch-orthodoxe 57-jarige chauffeur, die een paar woordjes Duits spreek doordat hij wel eens in Düsseldorf is geweest. ‘Gruevski is Scheiße. De grootste dictator van de Balkan. Een broer van Saddam Hoessein. Hij bouwt en bouwt’, zegt hij, verwijzend naar de talloze hijskranen in de hoofdstad, ‘maar ik heb geen eten.’ Hij moet rond zien te komen van omgerekend € 300 in de maand.

A man on a bicycle passes by tents, posted by the opposition supporters, in front of the Government building in Skopje, Macedonia, Tuesday, May 19, 2015. After the massive demonstrations on Sunday, the opposition protestors set tents and said won’t leave until Prime Minister’s resignation. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Het tentenkamp van de oppositie voor het ‘Witte Huis’ van de regering. | HH

In de tijd van Tito en die tien jaar daarna tot het einde van Joegoslavië was het beter, zegt Diemaa. Hij loopt naar de Joegoslavische driekleur die even verderop om een tent is gedrapeerd en scandeert: ‘Joegoslavië, Joegoslavië. Joegoslavië.’

Een 42-jarige Macedoniër van Albanese komaf, Femi Evipov, is het daarmee niet eens. Evipov, een islamiet, maakt duidelijk dat hij, in de jaren dat Macedonië nog een socialistische republiek was onder de hoede van de Joegoslavische federatie, slechts acht jaar onderwijs heeft genoten. ‘Nu beginnen ze al met zeven jaar met Engels’, zegt hij in de paar woordjes Italiaans die hij machtig is doordat zijn twee broers wel eens klussen doen in Rome. Hij is werkloos, heeft geen vak geleerd, maar verzet zo nu en dan wat onbetaald werk voor de partij van oppositieleider Zoran Zaev.

Evipov hoopt dat zijn baas, Zaev, en premier Gruevski, die volgens hem toch wel een goed economisch beleid heeft gevoerd, maar afscheid heeft genomen van de democratische grondbeginselen, ondanks de schijnbaar onoverbrugbare tegenstellingen toch tot een politiek akkoord kunnen komen. ‘Misschien vandaag wel.’ De twee opponenten kijken elkaar onder druk van Brussel en Washington vandaag recht in de ogen in Straatsburg.

Dit gelooft niemand in Skopje. Wel is er de overtuiging dat nieuwe verkiezingen de enige oplossing zijn voor het conflict, linksom of rechtsom. Met als mogelijke uitkomst dat Gruevski verder kan regeren, want hij geniet nog veel steun bij het Macedonische electoraat. Maar dat Gruveski, die al sinds 2009 regeert en aanvankelijk bewondering oogstte in Brussel, op dezelfde wijze als de afgelopen jaren voort kan gaan met als bijeffect het uitschakelen van de democratie, ligt niet erg voor de hand. Politieke hervormingen zijn onvermijdelijk, zo denken betogers in het kamp van de oppositie, die met zo’n vijftig tenten zeker vier keer groter is dan dat van de regering.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s