Zo passief als Kohl

De Merkel-mania van twee weken geleden is weer achter de rug. Duitsland en de wereld verbaasden zich op 11 en 12 februari erover hoe bondskanselier Angela Merkel na enkele dagen met een al uitermate druk programma, er schijnbaar moeiteloos in slaagde een nog veel zwaardere agenda af te werken. Ze woonde woensdagochtend de staatsbegrafenis van oud-president Richard von Weizsäcker in Berlijn bij, had in Minsk een slopende top met Poetin die zich tot de volgende middag voortsleepte en ging enkele uren later in Brussel ook nog eens de lastige confrontatie aan met de Griekse plaaggeesten Tsipras en Varoufakis.

2015-02-26 11_14_47-Bildergalerie_ Merkel-Wahl_ Eine sichere Sache _ tagesschau.deIntussen is de nuchterheid terug en ook uw blogger volgt weer als vanouds met een kritisch blik de prestaties van de christendemocraat, die over ruim een maand (10 april) vijftien jaar lang de machtigste vrouw van Duitsland is – de eerste vijf jaar als oppositieleider en daarna als coalitieleider.

In een commentaar voor het FD over het metaalakkoord van dinsdagochtend in Böblingen typeerde ik Merkel in een bijzinnetje als een ‘passieve’ politica. Over dat zinnetje werd ik van diverse kanten aangesproken. Ik had ook even overwogen ‘reactionair’ te gebruiken, maar dit vereiste te veel uitleg en die extra woorden zouden de lijn van het betoog hebben doorbroken.

German environment minister Angelika Merkel enters a mine cage during her visit to the nuclear waste..

Merkel toen zij minister van milieu was in de jaren negentig. | Reuters

Actief op het internationale podium, maar passief op het binnenlandse terrein. Zo was dit bedoeld en ik was ook niet erg verrast hetzelfde denkpatroon vanochtend terug te vinden in een commentaar van het Handelsblatt, het Duitse FD. Thomas Sigmund, de chef van het deelredactie in Berlijn (de krant wordt in Düsseldorf gemaakt), schreef niet over het belangrijke cao-akkoord, maar eigenlijk over alle grote projecten, waar geen beweging in zit en waar tot de volgende Bondsdagverkiezingen in 2017 ook geen beweging meer in zal komen.

Die Große Koalition scheint vor allem nach dem Motto “nur keine Hektik” zu arbeiten. Dabei gäbe es große Themen, die von Bundesregierung angepackt werden könnten. (…) Das alles wird nicht mehr passieren. (…) Innenpolitisch wird eher verwaltet statt gehandelt.

Sigmund eindigt zijn uiteenzetting met de woorden ‘verschoben, vertagt, verlegt’. Wat doet dit denken aan de zestien jaren dat Helmut Kohl bondskanselier was. Ook Kohl probeerde binnenlandse problemen voor zich uit te schuiven. Eind jaren tachtig werd hij hierop bijna afgerekend, het was de val van de Muur in 1989 en het internationale podium waar hij toen op kon klauteren, die hem redden. Bijna tien jaar later stuurden de kiezers Kohl alsnog naar huis, zij waren zijn nietsdoen meer dan zat.

ENVIRONMENT MINISTER MERKEL READS PAPERS IN BONN.

Minister Merkel in de jaren negentig in Bonn. | Reuters

Goed kan ik mij nog herinneren de dag dat wij buitenlandse correspondenten in Berlijn Merkel hadden uitgenodigd kort nadat zij in het voorjaar van 2000 ‘tussenpaus’ Wolfgang Schäuble was opgevolgd als voorzitter van de CDU, en daarmee ook als oppositieleider. Waarschijnlijk was niemand van ons ooit erg onder de indruk van haar geweest toen zij minister (‘das Mädchen’) in de kabinetten van Kohl was en de scepsis over haar prestaties als zij ooit bondskanselier zou worden, was groot. Op de vraag hoe zij zichzelf zag als bondskanselier, reageerde zij verlegen en onhandig, op een wijze die destijds typerend voor haar was.

The Quiet German was overigens de kop die de New Yorker in december koos voor een fraai en uitzonderlijk lang (15.000 woorden) portret over de christendemocraat.

Er zijn echter velen die Merkel stelselmatig onderschatten. De SPD’er Gerhard Schröder is er daar een van. In zijn laatste dagen als bondskanselier, op de avond van de verkiezingen in 2005, zei Schröder dat hij zich Merkel niet als bondskanselier kon voorstellen. De wijze waarop hij dit zei, zegt alles. Zie het filmpje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s