Duitse huizen blijven maar duurder worden

2015-02-17 10_29_16-Bonn - Google Maps

Een EFH in Bonn, toevallig het huis destijds van uw blogger | Google Maps

De Duitse huizenmarkt lijkt nauwelijks op die in Nederland. De onderkomens zien er door het stucwerk aan de buitenkant (‘Putz’) anders uit, de muren zijn dikker, de indeling is anders en ze zijn beduidend voorzichtiger gefinancierd. Ook het jargon wijkt af. Een twee-onder-een-kap heet een Doppelhaushälfte, een DHH, en een vrijstaand huis een Einfamilienhaus (EFH). Een rijtjeshuis heet wel weer gewoon een Reienhaus, een RH. Studentenhuizen zijn er niet zo veel, maar WG’s des te meer: Wohngemeinschaften, waar jongeren en niet zelden ook senioren samenleven in een hechte, familiale sfeer. Typerend voor Duitsland zijn verder de MFH’s, Mehrfamilienhäuser. Dit zijn grote villa’s of woonblokken die zijn opgedeeld in zelfstandige wooneenheden en vaak met een eigen Hausmeister, een concierge. Een Wohnung is overigens iets ander dan een woning, eerder een flat of een appartement. En een Familie is geen familie, maar een gezin.

De woonregels zijn ook anders. Waag het niet om bijvoorbeeld op zondag het gras te maaien. Of in een MFH tussen een en drie uur ’s middags lawaai te maken. En vergeet niet in de herfst de bladeren van de Bürgersteig (het trottoir) te vegen en maak dan meteen ook het asfalt tot het midden van de weg schoon. Parkeren doe je aan de rechterkant van de weg, niet links. Als het donker is, gaan de Rollläden rondom het huis naar beneden, de jaloezieën of rolluiken. Daar is geen discussie over mogelijk – Duitsers houden van geborgenheid, of noem het warmte.

Dit alles is geen nieuws, maar er is wel hard nieuws over de Duitse huizenmarkt. De Duitse Bundesbank kwam gisteren met een korte terugblik naar 2014. Met als belangrijkste conclusies dat de prijzen vorig jaar is minder snel zijn gestegen: ruim 5%, tegen nog meer dan 7% in 2013. De erg snelle groei in de grote steden is op dit moment ook even verleden tijd. Tussen 2000 en 2013 werden Duitse huizen in metropolen als Berlijn, Keulen, München, Hamburg of Stuttgart elk jaar gemiddeld 10% duurder. In 2014 was dit nog maar 5,5%. Lees het januarirapport van de ‘Buba’, die eerder waarschuwde voor  overwaarderingen tot 20%, hier (de bladzijdes 58, 59 en 60).

2015-02-17 10_18_37-www.pfandbrief.de_cms__internet.nsf_0_D0EFC7FFC5433DE4C1257DEE002DCFCC_$FILE_PM

Prijsontwikkeling huizenmarkt in Duitsland | vdp

Een tweede rapport over de Duitse vastgoedmarkt verscheen eveneens gisteren. De Duitse vereniging van hypotheekbanken, het Verband deutscher Pfandbriefbanken, publiceert elk jaar rond half februari een actuele analyse van de prijsontwikkelingen. Een eigen huis was volgens deze branchevereniging eind vorig jaar 4,7% duurder dan twaalf maanden eerder. Het beknopte rapport vindt u hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s