Anders dan je denkt

Griekenland, Portugal en Italië de trage hervormers in Europa? Vergeet het maar, schrijft het Institut der deutschen Wirtschaft in Keulen in een studie (pdf download) die, fraai getimed, gisteren de wereld in is gestuurd. Nee, de echte achterlopers zijn Nederland en vooral Duitsland. Die landen zouden kunnen leren van de hervormingsijver die de Zuid-Europeanen laten zien sinds het begin van de crisis in 2007, luidt de inherente boodschap van de economen.

Het rapport bevat een grafiek die de verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa illustreert. Kijk voor de interactieve versie hier.

Het Keulse instituut, IW afgekort, is niet gelieerd aan de SPD, zoals het DIW in Berlijn Het IW wordt gefinancierd door het Bundesverband der Deutschen Industrie, dat vroeger ook in Keulen zat, en andere werkgeversorganisaties. Dat verklaart het verpakte signaal aan Berlijn: stop met het minimumloon, de verlaging van de pensioenleeftijd en andere reactionaire hervormingen waarmee de klok wordt teruggezet, en ga aan de slag met lang verwaarloosde dossiers als het versoepelen van het ontslagrecht.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s