Franken-shock

2015-01-21 09_53_43-20150118-Neue Zürcher Zeitung.pdf

Logo uit de NZZ

De bondsraad, de Zwitserse federale regering in Bern, blikt woensdag terug naar de verrassende beslissing precies een week eerder van de centrale bank in Zürich om de koers van de Zwitserse frank niet langer te stutten. Was der Bundesrat nun tun sollte, kopte de Neue Zürcher Zeitung woensdagochtend in de aanloop naar het kabinetsberaad op haar website.

2015-01-21 11_04_30-XE.com - CHF_EUR Chart

XE Currency Charts

Inderdaad, wat nu? De euro en de Zwitserse frank staan sinds de loskoppeling op 15 januari vrijwel op voet van gelijkheid, wat alles in Zwitserland ongeveer een vijfde duurder maakt. Niet voor de Zwitsers zelf, maar wel voor de vele exporterende bedrijven in het land en voor buitenlandse toeristen. De opwaardering is bovendien een ramp voor buitenlanders die leningen hebben afgesloten in Zwitserse franken, zoals bijvoorbeeld Poolse huiseigenaren en Duitse gemeenten.

Ook de Neue Zürcher, een eerbiedwaardige krant die 16 jaar ouder is dan het FD, lijkt nog op zoek te zijn na antwoorden. De zondagse editie, de NZZ am Sonntag, was afgelopen weekeinde 84 pagina’s dik en de redacteuren van de krant beschrijven pagina na pagina de klachten van Zwitserse ondernemers en analyseren de beslissing van de centrale bank. Met Jeder fünfte Industriebetrieb ist existenziell bedroht opende de krant.

Op bladzijde 37 komt een externe auteur, Beat Kappeler, wel met een praktisch antwoord op de vraag hoe Zwiterland moet omgaan met de nieuwe situatie. Hij suggereert in zijn wekelijkse bijdrage Mein Standpunkt dat de productiviteit in Zwitserland omhoog moet en blikt terug naar de jaren zeventig, toen het land met vergelijkbare problemen worstelde:

Die Schweizerische Exportindustrie musste innovativ reagieren und rationalisieren.

Een Nederlandse ondernemer in Zwitserland die het FD vorige week woensdag belde, zat ook al op dit spoor. ‘Laat dit een wake-up-call zijn’, zei René Smaal, die ‘al dertig jaar lang’ vakantiehuizen en ander Zwitsers vastgoed verkoopt, vooral aan buitenlanders. ‘De Zwitsers hebben het decennialang veel te gemakkelijk gehad. Ik zie misplaatste arrogantie, ze voelen zich verheven boven Europa. Flexibiliteit en onderhandelen komt niet eens in hun woordenboek voor. Het land is ook echt veel te duur. Er had bijvoorbeeld een minimumloon moeten komen van Zwf 3000 per maand (grofweg het dubbelde van Nederland). Nu moeten ze laten zien wat ze waard zijn. Ze moeten eindelijk gaan ondernemen. Het besef dat de grote broek kleiner wordt, komt mondjesmaat, maar de crisis is hier goed voor.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s