Gent kleurt oranje

België is voor journalisten een van de landen die ondoorgrondelijk blijven en je steeds opnieuw verrassen. Je hoopt dat je het land grondig kent, maar bij het maken van een artikel bekruipt je het onrustige gevoel dat de waarheid toch net iets anders is dan dat je denkt of van bronnen vernomen hebt en opschrijft.

De geslaagde politieactie van donderdagavond is overigens geen goed voorbeeld. België heeft veel ervaring opgebouwd met het bestrijden van terroristen in het recente verleden. De Bende van Nijvel en de Cellules Communistes Combattantes, de CCC, lieten in de jaren tachtig een spoor van bloed achter en ook de moord op PS-koopstuk André Cools in de zomer van 1991 in Luik is in het collectieve geheugen gegrift.

Een veel beter voorbeeld is het Oranjefeest waarin de Gentenaren zich dit jaar dompelen. Opeens lijkt er niks te kloppen van het beeld dat ‘de’ Belgen niets moeten hebben van Nederlanders en ‘onze’ Oranjes. Nederlanders zijn arrogant, luidruchtig en betweterig en de eerste en enige koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, Willem I, maakte het zo bont dat de Belgen het in 1830 voor gezien hielden en alleen doorgingen. Het is ook niet zonder reden dat er nergens in België, dacht ik, een plein of straat naar de overgrootvader van Wilhelmina is genoemd.

De werkelijkheid is dus anders, in ieder geval in Gent. Zondag is de binnenstad versierd met oranje bloemstukken en klinkt André Hazes uit de luidsprekers. Nee, dit is geen evenement mede om toeristen te trekken, zoals de Gentse Zomerfeesten, maar de intussen traditionele nieuwjaarsborrel voor de Gentenaren zelf. De stad heeft € 20.000 uitgetrokken voor 32.000 gratis drankjes (wel glühwein en uiteraard bier, maar geen oranjebitter) en laat een gidsje drukken dat dit keer niet alleen in authentiek Gents is geschreven, maar ook in het Nederlands.

deze

Een model van gips van het beeld van Willem I dat later dit jaar in bros zal worden gegoten.

Nog een verrassing is dat later dit jaar, in september, een standbeeld van koning Willem I wordt onthuld in het centrum van Gent. In Luxemburg zijn meerdere beelden van groothertog Guillaume I, maar in België tot nu toe niet één. Een comité van prominente Gentenaren en orangisten als Kamervoorzitter Siegfried Bracke heeft € 30.000 bijeen gebracht voor een beeld dat € 60.000 gaat kosten. Er kwamen ook giften uit Nederland, overigens niet van Willem-Alexander of Beatrix, die wel brieven hebben gestuurd waarin zij hun waardering voor het initiatief uitspreken, zegt secretaris Herman de Mulder.

Een derde verrassing is dat er toch een straat in België is die naar Willem I is genoemd. Er is in Vlaanderen een dorp, tussen Aalst en Kortrijk, dat in de eeuwen na de val van Antwerpen in 1585 protestants bleef, Horebeke. Daar ligt de Koning Willemdreef. De koning gunde protestantse dorpelingen in 1824 een eigen begraafplaats, vandaar.

O ja, de Gentenaren waarderen Willem I om een duidelijke reden. De koning bracht de stad welvaart met het besluit in 1823 om het zeekanaal naar Terneuzen te graven en academische roem met de stichting van de universiteit in 1816.

Advertenties

2 thoughts on “Gent kleurt oranje

  1. Een kleine correctie: in Luxemburg staat geen enkel beeld van Willem I, wel van Willem II, op de Place Guillaume.

    Een kopie van dat beeld is te vinden in Den Haag, bij de ingang van het Binnenhof.

  2. inderdaad! slechte research dus weer vanuit een Nederlandse krant, komt vaak voor tegenwoordig. Journalisten doe je werk beter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s