Het ‘saaie’ België

België is niet steevast een favoriet onderwerp voor Nederlandse journalisten. Toch is België een uitdagend en lonend journalistiek doelwit. Vanwege de complexe politieke en maatschappelijke structuren, maar ook door de vele gezamenlijke of juist tegenstrijdige zakelijke en politieke belangen en de gedeelde geschiedenis – in ieder geval het gelijk optrekken tot de val van Antwerpen in 1585.

Dat België niet razend populair is onder de Nederlandse collega’s, blijkt deze week weer. De nieuwe Waals minister-president Paul Magnette, al enige tijd de nummer twee in de Parti Socialiste na de Belgische oud-premier Elio Di Rupo, is twee dagen op bezoek in de Randstad en in ieder geval tot nu toe schrijft geen enkele krant erover.

2015-01-13 20.26.22

Magnette dinsdagavond bij een receptie van de Belgische ambassadeur in Den Haag.

Magnette was dinsdag in Rotterdam, maakte een wandeling door de stad en bewonderde er moderne architectuur. Misschien niet zo heel spannend, maar ook bij een ontmoeting in de avond met zakenlieden en diplomaten op de residentie van de Belgische ambassadeur Chris Hoornaert in Den Haag was naast de Franstalige Belgische pers alleen het FD aanwezig. Een ideale netwerkbijeenkomst overigens, met coryfeeën als de Duitse ambassadeur Franz Josef Kremp, secretaris-generaal Jan van Laarhoven van de Benelux en oud-premier Jan Peter Balkenende (‘Ik ben er omdat ik goede herinneringen heb aan de relaties met Wallonië’).

Vandaag bezoekt Magnette het biotechbedrijf Pluriomics in Leiden, dat in december bekendmaakte €4,5 mln te zullen investeren in een technologiepark aan de rand van Charleroi, de grootste stad van Wallonië, waar Magnette orde op zaken stelde in de lokale PS en waar hij sinds 2012 burgemeester is. Daarna spreek Magnette, die voor het eerst  in zijn nieuwe functie van minister-president een buitenlandse reis maakt, met premier Mark Rutte en met burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, de stad die de Walen zo graag koppelen aan Luik, de ‘derde binnenhaven van Europa’. Veel ‘persmomenten’ zijn er daarbij niet, zo werd dinsdag al gewaarschuwd vanuit de entourage van de Waalse regeringsleider. Er was een gebrek aan belangstelling, zo heet het.

Jean-Claude Marcourt (PS) is minister van economische zaken in Wallonië.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s