Joker for president

2014-12-18 17.15.35

IJslandse paarden bij het busstation van Reykjavik.

Acht intensieve gesprekken met economen, hoogleraren, bankiers, ondernemers, een oud-bewindsman en anderen over niets anders dan hun eigen land en geen enkele keer valt de naam van de regeringsleider. Ondenkbaar, zou je zeggen, maar het overkwam mij in IJsland. Bij het verwerken op de reactie in Amsterdam van de journalistieke oogst van een paar reportagedagen op het eiland in weblogs en artikelen voor de krant moest ik de naam van de premier opzoeken. Hij blijkt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson te heten, een nog jonge politicus die tevens minister van justitie is.

De man maakt kennelijk geen indruk. Een andere conclusie kan zijn dat de IJslanders hun politici niet helemaal serieus nemen. Dit laatste kun je ze ook nauwelijks kwalijk nemen. Een hele generatie beleidsmakers liet het land in 2008 in chaos achter. De toenmalige premier Geir Haarde werd in 2012 veroordeeld, maar is sinds vorige week ambassadeur, waar is niet duidelijk. Geirs voorganger Davíð Oddsson was ten tijde van de val van de banken gouverneur van de centrale bank en stapte in 2009 over naar Morgunblaðið, een dagblad dat net als zijn partij Sjálfstæðisflokkurinn (nu opnieuw in de regering) actie voert tegen een lidmaatschap van de Europese Unie.

2014-12-19 14.51.58

Langs de prominente Sæbraut in Reykjavik wordt weer volop gebouwd.

De IJslanders hadden vlak na de crisis zo’n hekel aan de gevestigde politieke clans  dat zij een grapjas zonder politieke achtergrond tot burgemeester van Reykjavik kozen, de hoofdstad waar meer dan de helft van de ruim 320.000 eilandbewoners leven. Wie verhalen over Jón Gnarr leest, zoals in de Zwitserse Tages-Anzeiger of The Guardian, valt van de ene verbazing in de andere.

Wellicht volgt Jón over ruim een jaar Ólafur Ragnar Grímsson op als president van IJsland. Journalisten bij serieuze media als Iceland Review lobbyen voor zijn kandidatuur. Hieronder twee citaten van bloggers dit kwartaalblad, van Páll Stefánsson van 30 december en van Katharine Hauptmann, een Duitse journalist die sinds 2006 in Reykjavik leeft, van 2 januari.

And it is a (very) strange nation to write about. A nation who elected Sigmundur Davíð Gunnlaugsson as prime minister and who will elect Jón Gnarr as the next president.

Jón Gnarr, former mayor of Reykjavík, will hopefully decide to run for president in 2016 and start campaigning.

Jón scoort alvast hoog bij de kiezers, zo bleek uit een peiling van het dagblad Vísir van twee maanden geleden.

AR-711019944

Vaak is het schateren met de schalk die Jón is, maar eigenlijk is er weinig reden tot vermaak. Enkele erfenissen van de crisis moeten nog worden opgeruimd, met als belangrijkste de kapitaalrestricties, die van IJsland een geïsoleerd eiland in wereldhandel hebben gemaakt.

De voorganger van Sigmundur Davíð was Jóhanna Sigurðardóttir en als haar naam valt, valt zeker in Nederland bij velen het dubbeltje wel. Zij was regeringsleider toen Den Haag harde onderhandelingen voerde met Reykjavik over de verloren Icesave-miljarden. Ook was zij de eerste vrouwelijke minister-president van het land, die bovendien opviel doordat zij een openlijke lesbische relatie heeft.

Lees ook: IJsland heeft weer goede hoop

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s