IJsland: centrum van de wereld

Europa en Noord-Amerika kunnen niet zonder IJsland. Kijk maar naar de routekaart van Icelandair, zoals die te vinden is in het ‘inflight magazine’ van de nationale luchtvaartmaatschappij.

2014-12-17 15.08.03

Wie in Reykjavik rondloopt, komt inderdaad invloeden van beide continenten tegen. De Europese component domineert. Uiteraard, want de IJslanders zijn Europeanen. Veel minder zichtbaar is de Amerikaanse invloed, maar hij is er wel. Zo is de rúntur op vrijdagavond en zaterdagavond niet te missen: jongeren die ’s avonds, op z’n Amerikaans, in file door de hoofdstraat, de Laugavegur, toeren. Dit gebruik, dat een Nederlander die al jaren in Reykjavik woont samenvatte tot ‘pompstationcultuur’, stamt uit de tijd (tot 1989) dat alcohol verboden was.

Waarom IJsland en de IJslanders soms aan Amerika doen denken, werd mij pas duidelijk toen ik onlangs voor het FD op IJsland was. Het internationale vliegveld van Keflavík, op een klein uur rijden van Reykjavik, is onderdeel van een voormalige Amerikaanse militaire basis, die in de Tweede Wereldoorlog is opgezet en pas acht jaar geleden werd verlaten. Zes decennia lang waren er min of meer intensieve contacten met de vele Amerikanen die gelegerd waren in Keflavík. IJsland kreeg uitbundig Amerikaanse Marshall-hulp en was voor de Amerikanen een interessant strategisch steunpunt, tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar vooral in de daarop volgende Koude Oorlog.

McDonald’s en Burger King, de ketens die in andere Europese landen Amerikaanse straatbeelden opleveren, zijn er juist niet in IJsland. Beide verlieten het eiland nadat de banken in 2008 waren omgevallen en importeren erg duur werd. Toch is er aan de rand van de binnenstad, aan de haven, een befaamde hotdogkraam, die niemand kan ontgaan.

2014-12-17 21.13.55

Bæjarins beztu pylsur heet de kraam. De eigenaar gaat er prat op dat er al sinds 1937 hotdogs worden verkocht, dus ruim voor de komst van de Amerikanen. O ja, Bill Clinton nam er ook al eens een snelle hap. Maar die was toen geen president meer.

Over IJsland verscheen eind december in het FD een artikel over de nieuwe hype op het eiland, het toerisme. Morgen volgt een interview met de gouverneur van de centrale bank, Már Guðmundsson, over onder meer de kapitaalrestricties die na de val van de banken in 2008 werden ingevoerd. Guðmundsson hoopt de belemmeringen, die het erg lastig maken om internationaal zaken te doen, dit jaar te kunnen slechten. De centrale bank ligt overigens op een steenworp afstand van hotdogverkoper.

IMG_20141219_150855

Seðlabanki Íslands, de centrale bank van IJsland, aan de Sæbraut in Reykjavik.

 

Advertenties

One thought on “IJsland: centrum van de wereld

  1. Alcohol was niet verboden in IJsland. Bier was tot 1989 verboden, sterke drank, waaronder de nationale drank Brennivin, was wel toegestaan. Elk jaar wordt het afschaffen van dit verbod trouwens in maart gevierd met de zogenoemde Beer Day. Leuk stuk verder, ben benieuwd naar dat van morgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s