In Ierland dalen de huizenprijzen alvast

In Nederland is geld lenen voor de aankoop van een huis sinds vorige week niet meer zo gemakkelijk als vroeger. In Ierland zijn op hetzelfde moment de regels voor hypotheken aangescherpt. De centrale bank in Dublin maakte de nieuwe regels in oktober bekend, waarna een fel debat in de media volgde. De Irish Times, die door velen als de beste Ierse krant wordt beschouwd, stelde vanochtend in zijn vaste dagelijkse commentaar nog eens vast dat het goed is dat niet langer leningen kunnen worden verstrekt alleen op basis van hoop.

Het debat in Ierland drukte de (vraag)prijzen meteen al. Niet veel, met slechts 1% in het vierde kwartaal, maar toch. Daft.ie, een site die vergelijkbaar is met funda.nl, kwam vanmorgen met een terugblik naar het afgelopen jaar, waaruit de lichte mineurstemming bleek. Een huis in Ierland staat nu voor € 171,000 in de boeken, wat fors minder is dan de € 378,000 op de top van de markt in 2007. Hieronder een grafiek van Daft met de verkoopgegevens uit Dublin, met een dipje vanaf oktober.

2015-01-05 10_45_10-Daft.ie Sale Report_ Q4, 2014 Infographic

In Nederland was de stemming eind vorig jaar ook niet geweldig. Er was een terugslag in ongeveer dezelfde periode als in Ierland. Kijk maar naar de maandelijkse indicator van Makelaarsland.

2015-01-05 10_41_39-Woningmarktindicator-30122014.pdf - Adobe Reader

Volgens Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland, is de dip ‘er altijd in december.’ Stoop zegt op dit moment nog niet te weten of ook de prijzen aan het einde van het jaar zijn gedaald. De aanscherping van hypotheekregels kunnen echter volgens hem ‘zeker invloed hebben op de vraagprijzen en op het volume.’ Anderzijds verwacht hij dat ‘de reeds gedaalde huizenprijzen en lage rente een en ander weer rechttrekken in de loop van het jaar.’

De prijzen in Ierland stonden volgens daft.ie in het vierde kwartaal wat onder druk, maar alleen in vergelijking met het derde kwartaal. Gemeten over een heel jaar hadden huizenverkopers in de meeste van de 32 graafschappen geen reden tot klagen. De prijzen stegen fors, met een uitschieter van bijna 30% in het centrum van Dublin.

2015-01-05 11_17_44-Daft.ie Sale Report_ Q4, 2014 Infographic

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s