Stroom voor een habbekrats

Elektriciteit in IJsland is er in overvloed. Dit blijkt maar al te duidelijk tijdens de donkere dagen rond Kerstmis.

2014-12-18 19.29.41

 

Niemand lijkt er zuinig met stroom om te gaan. Niet alleen buiten, maar ook in huis. De lampen branden er vaak de gehele nacht.

De energiemarkt was niet de reden voor mijn reportagetrip naar IJsland – dat was de economie in bredere zin. Maar elektriciteit speelt zo’n grote rol in de economie, dat je je wel in moet verdiepen.

Enkele kerngegevens. IJsland is wereldkampioen stroomproductie per capita, met een hoeveelheid die bijna het tienvoudige is van het EU-gemiddelde. De stroomproductie is vrijwel 100% groen. 71% waterkracht en 29% geothermisch. Er zijn twee windmolens, maar alleen voor testdoeleinden. Van de totale productie gaat 80% naar de industrie, in het bijzonder bedrijven die extreem veel stroom verbruiken, zoals aluminiumsmelterijen. Bijna alle elektriciteitsproducenten zijn in overheidshanden.

De rechtstreekse export is nul. Het dichtstbijzijnde buurland is Groenland, niet echt een grote stroomconsument. De niet-rechtstreekse export is omvangrijk, in de vorm van aluminium en straks ook ferrosilicium. Het IJslandse bedrijfsleven droomt er echter al tientallen jaren van stroom ook rechtstreeks te exporteren, het liefst naar Schotland. Economen verwachten nu dat er binnen tien jaar een zeekabel kan liggen, Icelink. De IJslandse energiewebsite Askja maakte eind vorige week nog eens de rekensommetjes die moeten aantonen dat het megaproject zinvol is.

IJsland dankt een deel van de exorbitante stroomproductie aan de opwarming van de aarde. De gletsjers op IJsland smelten extra snel en dit extra smeltwater zet het land om in stroom. Als de gletsjers er eens niet meer zijn, is het ook gedaan met de goedkope stroom op het eiland.

2014-12-19 19.34.22

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s