Noorderlichthype

Het loopt tegen middernacht, buiten is het minus 7 graden en het stormt. De sneeuw van de afgelopen dagen vliegt over de weg en dat er eerder zand gestrooid is, daarvan is niets meer te merken. Toch is het best druk op de weg, zo’n veertig kilometer buiten Reykjavik in een uitgestrekt gebied waar niemand woont. Zwavelgeuren verraden dat een vulkaan niet meer heel ver weg is.

2014-12-20 16.09.04

Reiswinkel in Reykjavik.

Het is grotendeels onbewolkt en dat is de reden voor de drukte. Er zijn talloze toeristen onderweg om het noorderlicht te zien. Met bussen tegelijk zijn ze uit de IJslandse hoofdstad vertrokken. Op geïmproviseerde parkeerplaatsen of gewoon langs de kant van de weg hopen ze in de snijdende kou een glimp van het lichtverschijnsel in de aardatmosfeer op te vangen. Mijn bevriende IJslandse hoogleraar, die mij met zijn Ford met vierwielaandrijving heeft meegenomen, staat verbaasd over de drukte. 

2014-12-19 17.26.16

Op Laugavegur, de grootse winkelstraat in Reykjavik.

Het poollicht in IJsland is een hype. In Reykjavik hoor je van IJslanders die net in Londen zijn geweest, dat hun vliegtuig vol zat met Britten die geen ander reisdoel voor ogen hadden dan het noorderlicht. De IJslanders zelf begrijpen dit nauwelijks, want in de winter is hun land niet erg aantrekkelijk. De dagen zijn zo vlak onder de poolcirkel ultrakort en het klimaat is er weerbarstig. Op de weg is het vaak ronduit gevaarlijk. En velen zullen het poollicht niet zien, of niet zo uitbundig als op de plaatjes in de toeristische brochures. Teleurstellingen zijn voorgeprogrammeerd. Menig toerist zal gedesillusioneerd – en met een lege beurs – het land weer verlaten.

IJsland is een land van hypes. Het noorderlicht, of toerisme in bredere zin, past naadloos in het rijtje van vis, financiële dienstverlening en minder bekende niches als nertsenfokkerijen, waar ondernemers en overheid zich in het verleden allemaal op hetzelfde moment en vol overgave op stortten. In Reykjavik openden een paar goudzoekers vorige zomer een speciaal noorderlichtcentrum, op een prominente plek bij de haven.

2014-12-20 13.20.09

Aurora Reykjavík, zaterdagmiddag.

 

2014-12-22 10_25_56-www.blaskogabyggd.is_resources_Files_730_des2012,,pub.pdf

Advertentie in regionaal zakenblad

Zelf had ik het gevaar op de weg onderschat. Ik had voor mijn vertrek zelfs even een plan om in een paar dagen een reis rond het eiland te maken, om meer indrukken van het land te verzamelen. Toen ik hoorde dat ’s winters veel wegen zijn afgesloten, ook langs de kust, kromp dit plan tot een bezoek aan de aardbeien- kwekerij Jarðaberjalands van de Nederlandse onderneemster Astrid Kooij in Reykholt, op nog geen honderd kilometer van de hoofdstad in het binnenland. Maar ook dit voornemen bleek te wild: te gevaarlijk, te onzeker en vanwege de huur van een auto die beter bestand is tegen alle ongemakken ook veel te duur.

De overige artikelen over IJsland – ik was er voor het FD om te zien hoe het land van zeepbel naar zeepbel hobbelt – lukten wel en zullen binnenkort op de website en in de krant verschijnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s