Zo’n staking is best wel leuk

2014-12-15 14.06.54 2014-12-15 12.44.06 2014-12-15 13.34.00België staakt. Dus je kunt maar beter de weg niet op. Nou, dat was gisteren te merken. Geen ochtendspits, geen enkele file aan het einde van de middag en uitgestorven straten in Brussel. Dit was genieten voor wie toch achter het stuur ging.

Opmerkelijk ook: uw verslaggever, die de gehele dag op pad was, kwam pas tegen het einde van de avond een Nederlands kenteken tegen, op de A16 bij Brasschaat op weg naar Nederland.

De economische schade lijkt groot, maar juist dit valt misschien toch wel mee. Veel bereidwillige werknemers gingen thuis aan de slag of namen een vakantiedag op. Bedrijven en instellingen die echt platlagen, halen de schade voor een deel wel weer in of hadden vooruit gewerkt. Zo ook bijvoorbeeld bij Audi in Brussel. Doordat de ‘ketting’ een dag stilstond, viel de gemiddelde dagproductie van 500 A1’s uit. ‘Maar dit maakt helemaal niets uit’, stelde een stakend vakbondslid, die gisteren urenlang voor de poorten van de autofabriek stond. ‘Ons doel om dit jaar 115.000 wagens af te leveren, hebben we al gehaald.’

2014-12-15 09.10.58Voor een verslaggever zijn bezoekjes aan stakersposten leuke uitjes. Soms hangt er een sfeer die grimmig kan zijn, maar meestal overheerst de gemoedelijkheid. Zo ook gisteren. Bij Belfius in Brussel, het vroegere Dexia, blokkeerden vakbondsleden de draaideuren met pallets. Maar omdat er toch nauwelijks werkwilligen kwamen opdagen, doodden zij de tijd met onder meer gekeuvel met de directie. En omdat er geen enkele tijdsdruk was, kreeg de enige journalist die er was, ook alle aandacht. In een kort tijdsbestek kon ik bizarre levensverhalen optekenen.

2014-12-15 13.36.12Bij de autofabriek van Audi in Brussel, een tip die ik van de grootste Belgische vakbond ACV had gekregen, was het niet alleen gemoedelijk, maar ook ronduit gezellig. Dit kwam door de kampvuurtjes, de barbecue en de koffie, en later op de dag droegen ook ontkurkte Jupiler-pijpjes bij aan de feeststemming. Dat was ook het moment dat uw verslaggever verhalen hoorde, die hij beter niet kan optekenen.

 

 

 

Overigens was het gisteren in België niet over zo gezellig. Zoals bijvoorbeeld in een kledingwinkel in Namen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s