‘Disruptive’: van Schumpeter tot Christensen

Het FD-team dat aan het journalistieke project De Nieuwe Kampioenen werkt, speurt naar bedrijven in Nederland die een schokgolf(je) kunnen veroorzaken. Die bestaande bedrijven of bedrijfstakken links inhalen of nieuwe markten aanboren. Vandaag staat er weer een voorbeeld van zo’n onderneming in het FD. Een start-up aan de Zuidas die consultancy toegankelijk denkt te kunnen maken voor het mkb en als dat lukt aan de exclusiviteit van dure consultants gaat knagen.

Deze bedrijven worden tegenwoordig al snel ‘disruptive’ genoemd, een term die je met ‘verstorend’ zou kunnen vertalen. Het woord wordt in het managementjargon vaak gekoppeld aan innovatie of technologie en deze combinatie, disruptive technology, is een bedenksel dat op naam staat van Clayton Christensen, een hoogleraar aan Harvard Business School in Boston. In 1995 publiceerde hij een later veelvuldig geciteerd artikel, Disruptive Technologies: Catching the Wave.

In het FD kwam de uitdrukking voor het eerst voor in een artikel van collega Emely Nobis in het najaar van 2000. Zij had een college bijgewoond dat veertig Fortis-managers kregen aan ISEE Business School in Barcelona. De kop van haar artikel op de voorpagina: Bestaan banken over tien jaar nog?

Christensen is blijven publiceren over innovatie en disruption en een recent artikel van hem, Consulting on the Cusp of Disruption, wordt door bijvoorbeeld de ondernemers van de start-up aan de Zuidas gebuikt als mentale steun. Een paar maanden eerder publiceerde McKinsey een uitgebreide studie over hetzelfde thema, met veelzeggende berekeningen: Disruptive technologies: Advances that will transform life, business, and the global economy.

Uit dit rapport komt ook de volgende diashow, de 12 Disruptive Technologies You Need To Know About van Chris Pattas.

 

En ja, Christensen was natuurlijk niet de eerste. De Oostenrijkse econoom en Harvard-hoogleraar Joseph Schumpeter was een van de theoretici die hem voorging, met zijn model over de creatieve destructie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s