De Zonnewijser in het zonnetje

Op de speurtocht naar Nieuwe Kampioenen kwam het FD-team dat de dienstverlenende sector deze weken voor zijn rekening neemt, in een kapitaal pand langs de Herengracht in Amsterdam, dat De Zonnewijser heet en in het begin van de Gouden Eeuw is gebouwd. Het team vond er enkele bedrijfjes die op zijn minst opmerkelijk zijn.

3DHUBS---locknesters

3D-geprint speelgoed

Zoals 3D Hubs. Nog geen twee jaar oud, maar toch al zo interessant dat Britse en enkele Nederlandse beleggers het bedrijf deze herfst in het zonnetje zetten met $ 4,5 mln aan nieuw risicokapitaal. 3D Hubs exploiteert een internetplatform voor 3D-printers en claimt met bijna 10.000 printers in 150 landen over het grootste netwerk voor 3D-printers in de wereld te beschikken.

3D-Hubs---founders

Oprichters De Zwart (links) en Garret. | 3D Hubs

Brian Garret, de 29-jarige medeoprichter van 3D Hubs, zegt tegen ons dat het de bedoeling is volgend jaar ook te kunnen scoren met wereldwijd het grootste aantal prints. Het bedrijf print zelf niet, maar incasseert 15% van elke transactie die via het platform tot stand is gekomen. De start-up, met nu 25 medewerkers, heeft nog een oprichter en dit is Bram de Zwart, die intussen de vooruitgeschoven post in New York leidt. Onlangs was De Zwart in Nederland en daar sprak een interviewster van 7 Ditches met hem.

Er is overigens nog een Nederlands 3D-printservicebedrijf, dat ook een vestiging in New York heeft en dat ook net een fors bedrag van externe financiers heeft gekregen. Shapeways, een spin-off van Philips, haalde $ 30 mln binnen. Het grote verschil tussen beide ondernemingen is dat Shapeways zelf ook printers heeft en 3D Hubs niet.

De Zonnewijser geeft onderdak aan enkele tientallen start-ups. Sommige hebben een soortgelijke ‘disruptive’ potentie als 3D Hubs. Het Nieuwe Kampioenen-team sprak begin deze week ook met Rockstart, dat de kraamkamer in 2011 heeft opgezet en de starters een paar jaar ondersteunt en dat zelf ook een start-up is. Alle bedrijven in het pand samen ontvingen dit jaar bijna $ 10 mln van externe investeerders, die vooral uit Angelsaksische landen komen en in veel mindere mate uit het risicoschuwe Nederland.

Lees hier het artikel: ‘Nederlandse investeerders liggen te slapen’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s