Poetin en Hitlers autobahnen

300Duitsers liggen veel meer wakker van het imperialisme van Vladimir Poetin dan Nederlanders. Duitse familie en vrienden laten geen kans voorbijgaan aan om erover een discussie te starten. In Nederland maak ik dat niet zo mee.

Bij de vele talkshows die wekelijks op de Duitse televisie te zien zijn, is de Russische leider al het hele jaar het geliefdste thema. Van de belangrijkste drie show van de afgelopen acht dagen gingen er twee over Poetin, Kiev, de Krim en de sancties. Steeds een uur lang.

Bij die talkshow zijn altijd een aantal voorspelbare gasten, vooral politici, diplomaten en deskundologen. Soms verrast de redactie met een onverwachte gast. Bij de show van Günther Jauch zondagavond op het ZDF was dit Wolf Biermann, de Oost-Duitse zanger die vanwege zijn kritiek op het stalinistische DDR-regime in 1976 door Oost-Berlijn werd ‘ausgebürgert’.

Twee weken eerder had Biermann nog de kranten en tv-journaals gehaald met een optreden in de Bondsdag, waar hij tegen de regels van het parlement het woord nam. De zanger schold oppositiepartij Linke uit voor ‘drakenbroedsel’.

Biermann mengde zich zondag nauwelijks in de discussie, tot hij helemaal aan het einde door Jauch werd uitgenodigd om toch nog iets te zeggen. Die zal daar spijt van hebben gehad, want de zanger kwam met een vage grap en een ongelukkige uitsmijter, die als hij een politicus was geweest, het eind van zijn loopbaan had kunnen betekenen. Poetin is de grote vijand van het Russische volk en heeft een zootje gemaakt van de economie, zei Biermann. ‘Hij is nog niet eens in staat om zoals Hitler een autobahn te bouwen tussen Moskou en Sint-Petersburg’.

Spreken over Hitlers ‘successen’ is vragen om moeilijkheden en soms zijn uitlatingen over het nationaalsocialisme zonder genoeg distantie al voldoende om een carrière te knakken. Een berucht voorbeeld is de rede van parlementsvoorzitter Philipp Jenninger in 1988 ter herdenking van de Kristallnacht. Een dag na de rede legde Jenninger zijn functie meer.

Niet altijd loopt het zo slecht af na een ‘faux pas’. Minister van financiën Wolfgang Schäuble vergeleek de annexatie van de Krim in het voorjaar met de ‘Anschluss’ van Tsjecho-Slowakije in 1938. ‘Zulke methodes gebruikte Hitler al in Sudetenland’, zei Schäuble.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s