Boom and bust in Reykjavik

Nee, in de vergadering van Seðlabanki, de centrale bank van IJsland, is er begin deze maand niet openlijk over gesproken, zo blijkt uit de notulen van de beleidsbepalende raad, die gisteren werden gepubliceerd. Maar het is wel de talk of the town in Reykjavik: het intrekken van de kapitaalrestricties die zes jaar geleden werden ingevoerd toen het eiland economisch onderuit ging.

2014-11-20 12_10_57-InnskráningDe gouverneur van de centrale bank, Már Guðmundsson, bevestigde deze week in een interview dat er ‘een soort exit tax’ komt die moet voorkomen dat de valutaballon leegstroomt zodra het weer mogelijk wordt kapitaal uit te voeren. Volgens Morgunblaðið, een dagblad dat wordt geleid door Davíð OddssonGuðmundssons voorganger en daarvoor dertien jaar premier van IJsland, is er sprake van een tarief van 35%. Dit percentage is zo hoog dat schuldeisers en curatoren van de de gekapseisde banken waarschuwen over ‘onteigening’.

Nog weet niemand weet op wat precies de exit tax van toepassing wordt, maar duidelijk is al wel dat Den Haag blij mag zijn dat het onlangs gelukt is de miljardenclaim die samenhangt met Icesave te verkopen.

De vergadering van Seðlabanki van begin deze maand was een bijzondere, want gouverneur Guðmundsson verlaagde het leentarief voor het eerst in vele jaren. De rente op zevendaags krediet bedraagt nu 5,75%, en dit was 6% sinds eind 2012.

Een paar dagen geleden kwam Seðlabanki met een interessant rapport over de huizenmarkt, waarbij de ontwikkelingen in een kwarteeuw zijn geanalyseerd en vergelijkingen zijn gemaakt met de trends in andere Noordse landen. Onderstaande grafiek is een fraai beeld van de ‘boom and bust’ op de IJslandse huizenmarkt tussen 2000 en 2009.

2014-11-20 14_55_56-http___www.cb.is_library_Skr%C3%A1arsafn---EN_Working-Papers_WP66.pdf

Een jaar oud is een ander rapport, dat weinig aandacht heeft gekregen maar dat nog altijd boeiend is vanwege de vergelijking met de zware banken- en huizencrisis op dat andere eiland in de Noord-Atlantische Oceaan, Ierland. Dit rapport heet Separating the Wheat from the Chaff of the Icelandic and Irish Policy Responses to the Banking Crisis en kan worden gedownload uit een map op Dropbox.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s