Leve de kernenergie

In Delfzijl was de stemming gisteren euforisch, ondanks hardnekkige mist. Bij Groningen Seaports werd de champagne ontkurkt en een grote slagroomtaart aangesneden.

Iedereen was de Amerikaanse investeerder Gary Klesch dankbaar dat hij € 4 mln steekt in de doorstart van Aldel, een groot aluminiumsmelterij die zeven maanden geleden de deuren had gesloten en de driehonderd medewerkers naar huis had gestuurd.

2014-04-18-11_05_45-google-mapsMaar eigenlijk ging het niet om Klesch, maar om een korte elektriciteitskabel naar Emden, net iets verderop aan de andere kant van de Eems, waar stroom zo’n 70% goedkoper is. De overheden aan weerszijden van de grens hebben laten weten de aanleg van de particuliere kabel niet in de weg te zullen zitten.

Niet alleen Aldel kan straks op eigen houtje goedkope Duitse stroom importeren, en daarmee de hoge belastingen en heffingen in Nederland omzeilen, maar ook andere stroomvreters als ESD-SIC of RSP. Alles bij elkaar gaat het om zo’n zesduizend arbeidsplaatsen, aldus Patrick Brouns, de directeur van de regionale ondernemersvereniging SBE.

Vreemd eigenlijk, zoveel werkgelegenheid in een uithoek van het land. Maar het is geen toeval dat er zo’n concentratie van metallurgische en chemiebedrijven aan de Eemshaven is. De bedrijven zitten op het Groningse aardgasveld. Het gas werd in de zomer van 1959 gevonden op drie kilometer diepte en vanaf de jaren zestig in hoog tempo gewonnen, om er bijvoorbeeld goedkope stroom van te maken of om het te exporteren. Nederland had haast, want de gedachte was toen dat kerncentrales binnen afzienbare tijd de wereld duurzaam zouden kunnen voorzien van goedkope elektriciteit. De minister van Economische Zaken had een plan in de la liggen voor de bouw van 35 nucleaire centrales in Nederland.

Naamloos-7Over het chemiecluster in Eemshaven schreef oud-president-directeur Rein Willems van Shell Nederland in het voorjaar een rapport, op verzoek van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Daarin heeft Willems ook de prijs voor de stroomkabel naar Duitsland opgenomen: € 53 mln. Dit bedrag is wel veel lager dan de bouwsom die bij het feestje gisteren in Delfzijl rondzoemde: minder dan € 10 mln. Kamp stelde op basis van de aanbevelingen van Willems € 60 mln beschikbaar voor de regio, € 20 mln voor banen en € 40 mln voor investeringen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s