Een Europees precedent, in Delfzijl

2014-11-12 23_15_17-Newspilot - Frank Gersdorf@newspilot

Uit het FD van vandaag

Aldel komt vanochtend met nieuws en zo goed als zeker gaat het om een doorstart. De aluminiumsmelterij, eens de trots van Noord-Nederland, kan uit de mottenballen gehaald worden nu er, zo nemen we aan, een akkoord is over de aanleg van een stroomkabel naar het nabije Nedersaksen, waar de elektriciteitstarieven voor grootverbruikers ver onder die in Nederland liggen.

De smelterij ligt in de haven van Delfzijl en het havenbedrijf stelde gisteren in het vooruitzicht dat het nieuws van vandaag ook vanuit internationaal opzicht belangwekkend is. Dat zal, als de aanleg van de kabel inderdaad beklonken is, zeker zo zijn. Want een stroomkabel aanleggen over een landsgrens is een uiterst complexe zaak. Aan weerszijden van de grens moeten de autoriteiten meewerken en dat dit processen zijn die erg lang op zich kunnen laten wachten, zal niemand verbazen.

In België, waar een groot stroomtekort dreigt en serieus rekening wordt gehouden met black-outs op koude winterdagen, wordt al jaren gewerkt aan een eerste connectie met het Duitse hoogspanningsnet. Maar het project, Alegro, is nog altijd in de planningsfase en netwerkexploitant Elia verwacht niet dat de kabel tussen Luik en Aken voor 2019 in de grond zal liggen.

Het bijzondere van de kabel van tien kilometer van de Eemshaven onder de Eems door naar Emden is dat particulieren de initiatiefnemers zijn. Het is tot nu toe nog maar een keer eerder in Europa voorgekomen dat particuliere bedrijven erin slaagden om Brussel en de nationale regelgevers zover te krijgen dat die met een grensoverschrijdende aanleg instemden. Dit was in Italië. Daar kon de prosecco ontkurkt worden na zes jaren van moeizame onderhandelingen, zo valt te lezen in een persbericht van het Noord-Italiaanse energiebedrijf Eneco. Meer over deze Italiaanse deal en de eraan gekoppelde ruimhartige financiële steun uit Rome kunt u lezen in een FD-blog van april van dit jaar.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s