Zo gek is die Benelux toch niet

In Nederland is de Benelux Unie niet populair. Een jaar geleden moest Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, flink tegengas geven toen er een Kamermeerderheid was die het mes in de nu bijna zeventig jarige organisatie wilde steken. ‘Niet sexy, maar wel nodig’, zei Timmermans, nadat zijn ambtenaren een pittig rapport over de Benelux hadden geschreven.

Het zal niet gemakkelijk zijn meer fans van de organisatie te vinden, maar onlangs was er een op bezoek bij premier Mark Rutte: Hannelore Kraft, de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De SPD-politica zou zelfs uit zijn op toetreding tot de verdragsorganisatie, meent Ab van der Touw, de directeur van Siemens Nederland die vandaag bij de overhandiging zal zijn van een werkgeversrapport over nauwere samenwerking met Duitsland aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Dat Noordrijn-Westfalen naar de Benelux lonkt, is al jaren bekend. In de zomer van 2013 was Timmermans met zijn Luxemburgse collega Jean Asselborn bij Kraft in Düsseldorf.

mpin_18072013_02_2

Vorig jaar juli kreeg Hannelore Kraft bezoek van de Luxemburger Jean Asselborn (links van de minister-president) en zijn Nederlandse ambtgenoot Frans Timmermans (rechts) | Foto: Bernd Hegert, Staatskanzlei Nordrhein-Westfalen

Er werd afgesproken om nauwer samen te werken, wat begrijpelijk is in ieder geval vanuit het standpunt van de Duitse deelstaat, die sinds 1990 aan de rand van de Bondsrepubliek ligt. Drie maanden na het bezoek kwam de deelstaatregering zelfs met een stevig plan, waarvan ook een volledig Nederlands versie bestaat.

Benelux-strategie-van-de-La

Maar een lidmaatschap, zoals Van der Touw, ook voorzitter van de Duits-Nederlandse Handelskamer in Den Haag, suggereerde? Dat gaat toch wel ver, in ieder geval staatsrechtelijk. ‘Duitsland zou eventueel lid kunnen worden, maar niet een deelstaat’, zegt Thomas Behrens, een woordvoerder van Kraft.

Of het onderwerp op tafel kwam bij het bezoek van de regionale minister-president aan het Torentje op 3 oktober, de Duitse nationale feestdag, wil Behrens niet kwijt. Dan maar even navragen bij  Stephan Schrover, plaatsvervangend directeur-generaal van de RVD in Den Haag en woordvoerder van premier Mark Rutte. Maar helaas, Schrover laat een mail met een verzoek om met tekst en uitleg te komen, onbeantwoord.

O ja, er is nog een minnaar van de Benelux, of in ieder geval een pleitbezorger van de landenvereniging met Noordrijn-Westfalen erbij. Dit is Friso de Zeeuw, hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de Technische Universiteit Delft. Lees zijn column van begin 2012 er maar op na.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s