Die gevaarlijke antennes

tumblr_mc7wvh6Fwk1qk6xfno2_500Iedereen die wel eens in een Gasthof op het Duitse platteland heeft overnacht, kent het gedoe met de televisie op de kamer. Je kunt alleen iets zien als je beide afstandsbedieningen gebruikt, een voor de televisie en een voor de schotel.

Op de Duitse daken staan nog veel schotelantennes. En vaak niet om Marokkaanse of Turkse zenders te kunnen ontvangen. Ze zijn nodig om de programma’s van de ARD, het ZDF of een van de vele andere Duitse televisiestations en die van de buurlanden op de beeldbuis te kunnen krijgen.

Die schotels zijn er omdat er lang niet overal in Duitsland coaxkabels in de grond liggen. Maar 60% van alle huishoudens is aangesloten op de kabel. Exploitanten vinden het veel te duur om elk dorp op het platteland te ontsluiten en het grillige landschap werkt ook niet mee.

Meer er is nog een reden waarom Duitsland veel minder sterk bekabeld is dan bijvoorbeeld Nederland. Daar kwam ik achter toen ik deze week werkte aan een artikel over de vaak nog erg lage internetsnelheden waarmee Duitse huishoudens en bedrijven het moeten doen.

In Nederland wilden gemeenten en woningbouwbedrijven zo snel als het maar kon van de antennes op de daken af en dit is de reden waarom nu vrijwel elk huis in Nederland tv en ook (snel) internet via de kabel kan krijgen, aldus Rob van Esch, directeur van branchevereniging NLKabel. ‘Nederland vond antennes op het dak gevaarlijk.’

In Duitsland speelde dit argument kennelijk geen rol. De langzamere weg die de Duitsers insloegen, had wel verstrekkende gevolgen. Nog lang niet iedereen in Duitsland is aangesloten op de digitale autobahn. Niet meer dan 66% kan op dit moment met snelheden van 50 megabit per seconde of meer downloaden. In de VS ligt dit percentage op 82 en in Nederland zelfs op 98, zo blijkt uit een Amerikaans rapport van juni van dit jaar.

2014-11-05 15_54_50-SSRN-id2510854 (1).pdf - Adobe Reader

Maar misschien blijkt over enkele jaren dat wie het laatst lacht, het best lacht. Duitsland heeft nog weinig geïnvesteerd, maar hoeft dat straks wellicht niet eens. De ontwikkelingen gaan zo snel dat het misschien niet meer nodig blijkt om voor misschien wel € 90 mrd glasvezelkabels in de grond te leggen, een actieplan waarvoor de Duitse werkgevers zich sterk maken.

Met Docsis 3.0 was het een paar jaar geleden ook ineens mogelijk om met wat oudere kabeltechnologieën een sprong voorwaarts te maken. Als een mobiel 5G- of 6G-netwerk straks zo sterk is dat er vaste lijnen tot de huisdeur niet meer nodig zijn voor hogesnelheidinternetten, kunnen de Nederlandse kabelmaatschappijen hun investeringen versneld afschrijven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s