Angie’s Neuland

Zou Angela Merkel wel weten wat een browser of een cloud is? Je zou bijna denken van niet.

‘Neuland’ betekent onbekend terrein. De Duitse bondskanselier gebruikte de term tijdens een gezamenlijke persconferentie met Barack Obama, toen de Amerikaanse president in juni 2013 op bezoek was in Berlijn. Het onderwerp was moderne communicatie. Vlak voor de top was gebleken dat de Amerikanen de mobiele telefoon, de ‘Handy’, van de Duitse regeringsleider hadden afgeluisterd.

Nee, erg gelukkig drukte Merkel zich niet uit, Maar heel ver van de waarheid zat zij niet, in ieder geval wat de Duitsers aangaat. Snel internet is er in Duitsland nog lang niet overal en veel Duitsers hebben nog nooit iets met internet gedaan. Het percentage digibeten ligt er bijna drie keer hoger dan in Nederland. Kijk maar naar de staatjes die Eurostat bijhoudt.

Duitsland probeert nu alsnog aansluiting te krijgen bij de digitale snelweg en dit is een thema dat zich bij uitstek leent voor het FD. Niet alleen omdat veel Nederlandse ondernemers graag zaken in Duitsland doen, maar ook omdat een vergelijking met Nederland zich opdringt: een van de middelmatige leerlingen versus de beste in de klas.

Het was even wachten op een aanleiding voor het maken van een pagina over dit onderwerp, maar die kwam er vanzelf met de niet geheel toevallige benoeming van de Duitse commissaris Günther Oettinger tot eurocommissaris van de digitale agenda. Oettinger ging maandag aan de slag.

Wie Oettinger precies is, doet er in dit verband minder toen. Maar om een indruk te krijgen van de Duitse christendemocraat, is dit tweede Youtube-filmpje wellicht nuttig. Oettinger doet in Zuid-Duitsland uit de doeken wat hij van de buren aan de andere kant van de Rijn vindt.

De themapagina over de achterstand die de Duitsers hebben met hun digitale agenda, verschijnt morgen in het FD.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s