Trieste balans na bijna een kwart eeuw Duitse hereniging

Op avond van de dag dat de DDR en de Bondsrepubliek Duitsland een monetaire en economische (maar nog geen politieke) unie vormden, gebruikte bondskanselier Helmut Kohl voor het eerst de gevleugelde woorden die ook 24 jaar later nog altijd worden gebruikt in discussies over de economische wederopbouw van Oost-Duitsland. Bij een televisietoespraak op 1 juli 1990 zei de West-Duitse regeringsleider:

Durch eine gemeinsame Anstrengung wird es uns gelingen, Mecklenburg/Vorpommern und Sachsen-Anhalt, Brandenburg, Sachsen und Thüringen schon bald wieder in blühende Landschaften zu verwandeln, in denen es sich zu leben und zu arbeiten lohnt.

Die bloeiende landschappen. De vijf jaar geleden overleden Oost-Duitse componist Günter Kochan noemde zijn laatste (zesde) symfonie er zelfs naar.

Het FD kon ze nooit vinden. Onze eerste correspondent na de ‘Wende’, Cees van Lotringen, de derde (ikzelf) en de vijfde, Maurits Kuypers, kwamen in de loop der jaren tot dezelfde conclusie: hier en daar is er wel een bloem, maar bloeiende landschappen zijn er echt niet.

Ook de Duitse regering ziet ze niet. Berlijn kwam gisteren met een lijvig verslag over de economische ontwikkeling in de ‘nieuwe’ deelstaten in 1990, het Jah­res­be­richt zum Stand der Deut­schen Ein­heit. Het rapport, uitgegeven door het departement van economische zaken, staat vol met toegankelijke overzichten en lezenswaardige politieke, sociale en economische analyses.

Het beeld dat na het doorbladeren achterblijft, is niet gunstig. Oost-Duitsland staat stil, de dynamiek is verdwenen. De groei van de welvaart blijft steken op een niveau van net 60% van het peil in West-Duitsland. De ontvolking zet gestaag door en in 2030 zou bijna twee op de drie inwoners 65 jaar of ouder kunnen zijn. Zonder ‘nieuwe ideeën en een ‘structurele aanpak’ zal er nauwelijks nog vooruitgang in de vroegere DDR zijn.

2014-09-25 13_17_03-jahresbericht_de_2014.pdf - Adobe Reader

Onafhankelijke Duitsland-strategen waren niet altijd zo somber. Carsten Brzeski, ING-hoofdeconoom eerst in Brussel en nu in Frankfurt, voorspelde in 2010 dat de rooskleurige toekomstvisioenen uit 1990 toch nog uit zouden komen. We moesten alleen nog ‘minstens vier jaar wachten’, zei hij toen.

Maar ook Brzeski is niet meer zo optimistisch. Gisteren vroeg hij zich af of Duitsland (de gehele republiek, niet alleen Oost-Duitsland) aan de vooravond van een ‘economische winter’ staat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s