Kassler of Privatpatient, zó anders dan in Nederland

Wie in Duitsland woont, weet dat de Duitse medische sector geheel anders georganiseerd is en met andere principes werkt dan de zorgbranche in Nederland. Uit eigen ervaring – ik werkte rond de eeuwwisseling een reeks jaren in Bonn en Berlijn – zou ik hierover vele anekdotes kunnen vertellen.

Aan enkele moest ik denken toen ik deze week werkte aan een webartikel over veranderingen die op komst zijn in de Duitse zorg. Die verhaaltjes hadden te maken met het verschil tussen ziekenfondsverzekerden en particuliere verzekerden en hebben als kern dat je met opvallend veel eerbied en geduld wordt behandeld zodra het personeel doorheeft dat je een particuliere patiënt bent. Je krijgt bijvoorbeeld meteen de ‘Chefartzt’ voor je neus. Het resultaat is een belangrijk upgrading in de kwaliteit van de aangeboden zorg, soms een die zelfs het verschil tussen leven en dood kan betekenen, zoals ik heb ervaren.

Het mechanisme achter de upgrading is niets anders dan een ordinaire financiële prikkel. De tarieven die de medici kunnen declareren voor patiënten met een particuliere verzekeraar, zeg Allianz, liggen aanmerkelijk boven de vergoedingen voor ziekenfondspatiënten.

De nieuwe regels die in januari van kracht worden, hebben geen directe gevolgen voor het verschil tussen ‘PKV’ en ‘GKV’, tussen ‘privat’ en ‘gesetzlich’. Nog zijn negen van de tien Duitsers ‘Kassler’ of ‘Kassenpatient’ en dit zal niet meteen veranderen.

Interessant is wel dat de concurrentie tussen de Krankenkassen door de nieuwe wet, met de fraaie naam GKV-FQWG, nog harder wordt en dit zal ongetwijfeld betekenen dat er nog veel meer overnames en fusies in de branche komen. Het aantal Kassen is al enorm gedaald, van zo’n 1000 twintig jaar geleden naar ruim 200 in 2008 en 130 nu.

bb74500f79a3703df9b7a838ef94c4b0

Wikipedia, op basis van Krankenkassen.Deutschland

Een paar uur in het wel en wee van de Duitse zorg duiken levert tal van interessante feiten en inzichten op, die ieder voor zich een verhaal zouden rechtvaardigen. Ik noem er een paar:

  • De zorgpremies van de Krankenkassen zijn vanaf 2015 weer volledig inkomensafhankelijk.
  • De overheidsbijdrage zakt van € 14 mrd in 2012 naar € 10,5 mrd in 2014. Dit was deels een bezuinigingsoperatie, maar er was ook minder geld van de staat nodig omdat de premiestroom flink is gezwollen door de vele nieuwe banen in Duitsland.
  • De Duitse ziekenfondsen zijn rijk, bijna net zo rijk als de Nederlandse verzekeraars. Eind juni beschikten ze over reserves van € 16 mrd.
  • Ook Duitsland heeft een Loek Winter. In een uithoek van Neder-Franken, een deel van Beieren, is er een bedrijf, Rhön-Klinikum, met een eigen beursnotering, dat ziekenhuizen en andere klinieken opkoopt en verkoopt. Waarom zou Rhön niet ook in Nederland aan de slag kunnen gaan?
  • Duitsers geven gemiddeld minder uit dan Nederlanders aan gezondheidszorg. Het verschil, volgens de Oeso in 2012 zo’n € 400 per jaar per persoon, heeft alles te maken met de opgeblazen AWBZ in Nederland en de nog altijd vanzelfsprekende particuliere ouderenhulp in Duitsland.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s