Martin en Maarten

Vrijdagochtend, het ministerie van Economische Zaken in Den Haag aan de Bezuidenhoutse weg. De twee hoogste ambtenaren belast met economische zaken van het Verenigd Koninkrijk en Nederland, Martin Donneley and Maarten Camps, spreken elkaar onder vier ogen over deregulering, Brussel en ongetwijfeld ook over het referendum volgend week donderdag over een onafhankelijk Schotland. Maar ze ze zijn ook de eregasten op een kort symposium rond het middaguur over de Britse-Nederlandse economische betrekkingen. Op onderstaande foto zit Camps, directeur-generaal van Economische Zaken, links van Donneley, de ambtelijke leider van het ministerie van zaken, innovatie en vaardigheden in Londen.

Heel groot is de belangstelling echter niet, er zijn slechts enkele tientallen mensen. Ligt misschien aan het fraaie nazomerweer en het feit dat het vrijdag is, suggereren aanwezigen. Veel nieuwe inzichten komen ook niet boven tafel, de discussie met het publiek is mat.

Toch is er een opmerking, van de ook aanwezige voorzitter van de Nederlands-Britse kamer van koophandel, Anton Valk, die beklijft. Valk, met een werkverleden bij de Britse dochter van de Nederlandse Spoorwegen, zei dat in de Engelse Midlands een krachtige automotive-industrie van de grond is gekomen. Donneley haakte er meteen op in, noemde een groeipercentage van 20% en nam het toverwoord hightech in de mond. Camps erkende meteen dat de focus van de toeleveranciers in de auto-industrie in Nederland nog erg de focus op Duitsland hebben liggen, daarmee suggererend dat er tal van kansen liggen voor Nederlandse metaalbedrijven in de strook tussen Wales en de Noordzee.

Enkele cijfers over de Nederlands-Britse handel in 2013:  Nederland exporteerde voor € 16,2 mrd aan goederen en € 8,9 mrd aan diensten naar het Verenigd Koninkrijk. Andersom was er een uitvoer van € 13 mrd aan goederen en € 7,5 mrd aan diensten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s