Keizer van de maakindustrie

Wim van der Leegte bij  VDL Nedcar - ANP

Wim van der Leegte bij VDL Nedcar – ANP

De grote feesttent op een bedrijventerrein langs de snelweg bij Hengelo, met zo’n vierhonderd klanten van het Zuid-Duitse technologiebedrijf Trumpf, is stil als Wim van der Leegte aan het woord komt. De ‘keizer van de maakindustrie’ in Nederland, aldus Ineke Dezentjé-Hamming, die hem introduceerde, brandt los.

‘Beetje overdreven, natuurlijk’, zegt de president-directeur van VDL Groep uit Einghoven over de lof die hij van de FME-voorzitter krijgt. Maar inhakend op het praatje dat Dezentjé direct daarvoor had gehouden over ‘Industrie vier Punkt nul’, een Duits toekomstconcept dat wortel schiet in Nederland en hier ‘slimme fabriek’ heet, zegt hij: ‘Ik reed met (mede-directeur) Wim Maathuis naar Hengelo en las allemaal over Industrie 4.0. Maar ik wist bij God niet wat dit betekende. Maar er zijn er misschien wel meer in de zaal’. Die zaal buldert en klapt. ‘Ik heb het op mijn telefoon opgezocht. en ik kwam tot de conclusie dat wij dit al vele tientallen jaren doen. Anders hadden we nooit bereikt waar we nu zitten.’

Juist en niet juist. Hoogst onwaarschijnlijk dat Van der Leegte nog nooit van het Duitse project had gehoord. Van de bussen en andere producten die VDL maakt, gaat 40% naar Duitsland, waar toch al jaren over het concept wordt gediscussieerd. De Hannover Messe stond in april zelfs in het teken van het project. En de Nedcar-fabriek van VDL in Born, waar nu dagelijks 300 BMW-Mini’s van de lopende band rollen, is een van de bekendste voorbeelden in Nederland van een ‘slimme fabriek’, zoals ook valt op te maken uit een weblog van Thomas Grosfeld, secretaris innovatie en industriebeleid bij VNO-NCW, ten tijde van de industriebeurs in Hannover.

_original

Foto: SmartFactory, Kaiserslautern

Maar wat wel klopt is dat de omschakeling op ‘slimme automatisering’, die de kern is van Industrie 4.0, allang aan de gang is. Inderdaad al decennialang. Niet zo heel oud is echter de inbedding van internet in de bedrijfsprocessen, zowel de interne als de externe, ook een wezenlijk kenmerk van de ‘vierde industriële revolutie’. En de nadruk op unieke producten die van de lopende band kunnen rollen, is helemaal nieuw.

De FME neemt industrie 4.0 in ieder geval wel heel serieus. Er loopt nog altijd een inventarisatie samen met TNO en Economische Zaken en Dezentjé reist binnenkort, zo kondigde ze in Hengelo aan, naar de Duitse zusterverenigingen VDMA (metaalindustrie) en ZVEI (elektrotechniek). ‘Wij moeten er in Nederland ook in slagen om het prachtige imago dat Duitsland heeft, ik noem het even laptop en lederhose, om dat ook in Nederland werkelijkheid te laten worden.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s