Ausländer-Maut komt er niet

Bondskanselier Angela Merkel zei het een jaar geleden al. ‘Met mij komt er geen tol voor automobilisten.’ Luister maar naar het filmpje, waarin zij met haar toenmalige uitdager, Peer Steinbrück, bij de parlementsverkiezingen in een lijsttrekkersdebat is verwikkeld.

Maar een paar later maanden komen Merkels CDU, de SPD van Steinbrück en de CSU van de Beierse minister-president Horst Seehofer toch overeen om behalve de tol voor het vrachtverkeer uit te breiden ook een vignet voor automobilisten in te voeren. De Duitse fiscus compenseert Duitse automobilisten, waardoor de tol per saldo er alleen is voor buitenlanders. Seehofer, die de ‘Ausländer-Maut’ in de aanloop naar de verkiezingen tot een haast persoonlijke ambitie had verheven, had gedreigd om de samenwerking met de CDU op te zeggen als hij zijn zin niet kreeg.

Het staat dus contractueel vast dat de tol er moet komen, maar komt ze er ook echt? De discussie van de afgelopen weken en dagen in Berlijn en München doet vermoeden dat er tot het einde van de legislatuur van de huidige regering niets verandert.

54109_TRUMPF_18x13Dit vermoeden wordt bevestigd door een Duitse ondernemer, Nicola Leibinger-Kammüller, die ik vorige week donderdag in Hengelo sprak en die toevallig ook lid is van de CDU en die jarenlang ook lid was van de ‘Wirtschafstrat’ van de CDU, een adviesraad van het bedrijfsleven. Daarmee was zij adviseur van Merkel.

‘U gelooft toch niet echt dat de tol er komt’, zegt ze enthousiast, terwijl ze mij aan de arm tikt. Maar afspraak is toch afspraak? ‘We vinden wel een manier om eronderuit te komen’, lacht ze. ‘Dit lukt ons tot nu toe altijd.’

Uiteraard zijn er ontsnappingsroutes. Bijvoorbeeld net zo lang treuzelen tot er weer verkiezingen aankomen. Over twee jaar lopen de partijen zich alvast warm voor de volgende strijd om de Bondsdag, die voor het najaar van 2018 in de agenda staat.

En Seehofer, de Beierse minister-president? Die briest. Kijk maar op pagina twee van dagblad Bild van vanochtend.

2014-09-08 09_28_23-BZ-080914.pdf - Adobe Reader

 

Advertenties

One thought on “Ausländer-Maut komt er niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s