Ticket naar de maan

België blijft in deze formatieperiode verrassen. Vanochtend was het weer raak. De keuze voor een liberale premier overrompelde iedereen, ook Isabel Albers, de hoofdredacteur van het Vlaamse dagblad De Tijd.

2014-09-04 10_17_34-Isabel Albers (italbers) on Twitter

Dit betekent dat Charles Michel, Didier Reynders of Maggie De Block de politieke leider wordt waarmee ook Nederlandse politici de komende vijf jaar zaken moeten doen. Reynders en Michel zijn Franstalige liberalen, De Block is een Vlaamse.

20140427. BRUGGE. NVA verkiezingscongres : Bart De Wever  FOTO BAS BOGAERTS

Bart De Wever | Foto: Bas Bogaerts

De keuze is opmerkelijk, ook om een andere reden. Tot nu toe dat iedereen dat Kris Peeters premier zou worden van de coalitie van Vlaamse en Franstalige liberalen, Vlaamse christendemocraten en de N-VA van de Vlaamse nationalist Bart De Wever. Peeters was minister-president van Vlaanderen en is op dit moment een van de twee formateurs. De andere formateur is Michel.

Geen groot leider

Groot is het verdriet niet dat de keuze voor het leiderschap van de nieuwe regering niet op Peeters gevallen is. Peeters staat niet bekend als een groot leider. En een sterke man, of vrouw, is de komende jaren juist wel nodig, want de vorige premiers van België hebben er weinig van gebakken. Ze hebben zich bijvoorbeeld niet gewaagd aan echte hervormingen in de sociale zekerheid.

De nieuwe kapitein moet bovendien de Franstaligen te vriend houden, want die zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de coalitie. De MR kan op basis van de grondwet wel even veel ministers afvaardigen als de drie Vlaamse partijen samen, maar de MR is niet de grootste partij in Wallonië en neemt ook niet deel aan de drie Franstalige regeringen. Maar Peeters heeft dezelfde achterstand die de huidige Franstalige, Belgische premier Elio Di Rupo heeft: hij beheerst de taal die in de andere helft van het land wordt gesproken, niet goed. Peeters noch Di Rupo heeft een talenknobbel.

Het gebrek aan leiderschapskwaliteiten van Peeters zou België vroeg of laat in problemen hebben gebracht als de Vlaming wel premier was geworden. Daarover zijn geen grote twijfels mogelijk. Peeters wilde eigenlijk te graag premier worden, een persoonlijke ambitie die niet past met dat wat België in de komende, moeilijke jaren nodig heeft.

Boze telefoontjes

Wat Peeters onder meer verweten wordt, in mijn eigen kring van de media, is dat hij als Vlaams minister-president tactieken zou hanteren die de media monddood maken. Dat hij bijvoorbeeld journalisten belt of laat bellen die hem onwelgevallige zaken hebben gepubliceerd of willen publiceren. Een krachtige leider gaat met kritische publicaties subtieler om.

Zelf ben ik inderdaad ook wel eens gebeld na een artikel in het FD over Vlaanderen met een niet erg positieve inslag. Een werkgeversvoorzitter had mijn gezegd dat hij zijn kinderen vanwege de gebrekkige perspectieven liever niet in België wilde laten opgroeien. Als een paar uur nadat het gewraakte artikel verschenen was, had in de vaste woordvoerder van Peeters aan de lijn. Of ik bij de minister-president aan het Martelaarsplein in Brussel wilde langskomen voor een verhaal over hoe het ‘echt’ gaat in Vlaanderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s