De kaars brandt aan twee kanten

Duitsland de-industrialiseert niet langer. Met dank aan de sterke metaal- en elektrosector. De branche, met grote namen als Daimler, Volkswagen, Siemens en Bosch, maar ook kleinere als Stihl, een bedrijf bij Stuttgart dat wereldwijd cirkelzagen verkoopt, onderstreept zijn nog toenemende belang voor de Duitse economie in een lijvig verslag (ruim 200 pagina’s), dat vandaag uitkwam. In het rapport, dat in opdracht van werkgeversvereniging Gesamtmetall in opgesteld door het Institut der deutschen Wirtschaft in Keulen, staan talrijke cijfers en internationale vergelijkingen.

Het eindresultaat is een (bescheiden) groei van de Duitse metaalindustrie in de wereld. Waar de Verenigde Staten en Japan na 2000 een flinke stap terug hebben moeten zetten, is ‘Made in Germany’ populairder geworden.

2014-09-02 13_26_41-www.gesamtmetall.de_gesamtmetall_meonline.nsf_id_Page-Strukturbericht_$file_Stru

Maar toch is de sector niet tevreden, en het zou ook vreemd zijn als hij dat wel was. Werkgevers hebben immers altijd wel wat om over te klagen. Op pagina 21 staat wat Gesamtmetall het meeste stoort: de hoge kosten. In een interview vandaag met het Handelsblatt, dat de werkgeverslobby op de eigen site heeft gepubliceerd, zegt voorzitter Rainer Dulger wat het exact dwars zit. De verlaging van de pensioengerechtigde leeftijd dwingt de overheid al op korte termijn de premies en belastingen te verhogen. ondernemers.

En wie dacht dat Duitsland door de ondernemersvriendelijke hervormingen van bondskanselier Gerhard Schröder nu een arbeidsmarkt heeft waarbij werkgeversverenigingen in andere landen hun vingers kunnen aflikken, heeft het mis:

“Gleichzeitig hat Deutschland heute schon einen der unflexibelsten Arbeitsmärkte der Welt. Wenn da sogar noch draufgesattelt wird, und zudem noch Eltern-, Frauen und sonstige Quoten kommen, brennt die Kerze an beiden Enden.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s