Saksen en de minaretten

Reuters

Reuters

Verkiezingen worden er in Duitsland om de haverklap gehouden. Dit heeft alles te maken met de federale structuur van het land. De parlementen van de zestien deelstaten worden rechtstreeks gekozen en niet noodzakelijkerwijs op dezelfde dag als die voor de Bondsdag, het federale parlement in Berlijn.

Zondag is er weer zo’n verkiezingsslag, dit keer in Saksen, de deelstaat in de hoek van Duitsland waar de republiek grenzen heeft met Polen en Tsjechië. Niet alle regionale verkiezingen zijn interessant, want vaak verandert de uitslag het landelijke politieke landschap nauwelijks of niet.

Maar deze verkiezingen, in Saksen, beloven gedenkwaardig te worden. Om minstens twee redenen. De eerste is dat de liberalen de kiesdrempel van 5% zo goed als zeker niet zullen halen, waardoor zij niet langer meer met de CDU kunnen meeregeren. Saksen was de enige deelstaat in Duitsland waar de FDP nog uitvoerende macht had.

Uit de peilingen van de afgelopen weken en dagen blijkt voorts dat Duitsland een primeur zal beleven. De Alternative für Deutschland krijgt met hoge waarschijnlijkheid voor het eerst zetels in een parlement in Duitsland, na bij de Bondsdagverkiezingen van bijna een jaar geleden nipt onder de kiesdrempel te zijn gebleven. Bij de Europese verkiezingen van 25 mei had de AfD overigens ook al geen moeite meer met de kiesdrempel.

2014-08-29 13_51_35-frauke-petry.net_wp-content_uploads_sites_2_2014_08_FLYER-PETRY.pdf

De AfD staat bekend als een partij die uitermate kritisch is over de euro. Het partijbestuur wil het liefste de D-mark terug. Maar de partij heeft meer in petto. Langzaam schrijft de AfD verder naar rechts, met populistische standpunten over families, immigratie en de islam, lang niet zo extreem als die van de PVV, het Front National of het Vlaams Belang, maar wel beduidend radicaler dan het programma van de CDU van bondskanselier Angela Merkel.

Soms heeft de partij zelf moeite met de standpunten. Kijk maar naar dit praatprogramma van de Duitse ARD-televisie uit februari van dit jaar. (vanaf 59 minuten). Frauke Petry, die in het nauw komt doordat zij ontkent dat haar partij burgers uit andere EU-landen naar huis wil sturen als de bodem van hun portemonnee in zicht is, is toevallig ook lijsttrekker van de partij in Saksen.

Petry wekt de indruk dat de omstreden zin niet in het uiteindelijke programma voor de Europese verkiezingen zou komen, maar in het officiële verkiezingsprogramma stond later wel:

Wenn Zuwanderer in Deutschland keine ausreichenden Mittel aus Erwerbseinkommen, Vermögen, Unterhalt oder Sozialleistungen zur Verfügung haben, müssen sie in ihre Heimat zurückkehren.

En wat wil Petry nog meer? Minder abortussen, om het Duitse volk getalsmatig op niveau te houden (zelf heeft ze vier kinderen). Het gaat om ‘het overleven van het eigen volk, het zeker stellen van de eigen natie’, zo zou ze hebben gezegd.

Over de islam heeft de AfD ook een standpunt. Kijk maar in het verkiezingsprogramma van de partij voor zondag. Op pagina 18 bij punt IV.2.5. pleit de AfD voor een referendum als er een plan is voor een minaret.

En ja, er is een kans dat de AfD voor het eerst ministers afvaardigt. De CDU is nog altijd ijzersterk in Saksen, maar zal waarschijnlijk een coalitiepartner nodig hebben. Dit was de FDP, maar die verdwijnt zondag uit beeld. Een logische vervanger is de SPD, waarmee Merkel ook in Berlijn regeert. Maar een alliantie met de AfD is ook denkbaar, zo onderstreept in ieder geval de huidige CDU-minister president Stanislaw Tillich.  In de praktijk zal het echter zo ver niet komen. Daar zal Merkel voor zorgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s