Ritueel gekibbel en een wezenlijke vraag

ANP

ANP

De formatie in België is best spannend en nog lang niet ten einde en elke dag is er wel wat nieuws. Maar vaak is dit nieuws niet veel meer dan ritueel gekibbel waarbij het resultaat op voorhand lijkt vast te staan en is het belang ervan voor buitenlandse media niet erg groot.

Met het nieuws dat Marianne Thyssen, een Vlaamse christendemocratische coryfee, zich kandidaat stelt voor de Europese Commissie, is dit niet veel anders. Als zij erin slaagt de zetel in het dagelijkse bestuur van de EU te bemachtigen, betekent dit onder meer dat Didier Reynders het nakijken heeft. Reynders is nu minister van buitenlandse zaken en is een Franstalige liberaal, lid van de Mouvement Réformateur van Charles Michel, een van de twee formateurs van dit moment.

Ook dit is niet zo heel boeiend voor niet-Belgen. Of het moet het argument zijn waarmee de nieuwe voorzitter van de Commissie, Jean-Claude Juncker, voor Thyssen zou kiezen: dat ze een vrouw is. Vooralsnog heeft Juncker veel te weinig vrouwelijke gegadigden voor zijn nieuwe ploeg.

Wat wel belangrijk is, ook voor het buitenland, is dat de MR van Michel de droom van Kris Peeters kapot te maken. Peeters is een Vlaamse christendemocraat en de andere formateur en wordt waarschijnlijk premier van België als de ‘Zweedse coalitie’ van Vlaamse en Waalse liberalen, de Vlaamse christendemocratische CD&V en de N-VA van Bart De Wever er komt. De MR zegt dat als Thyssen eurocommissaris wordt, het niet langer logisch is dat Peeters premier wordt.

Zou dit het begin zijn van een discussie of Peeters wel de beste kandidaat is om België door een aantal (de nieuwe regering treedt voor vijf jaar aan) loodzware jaren te loodsen? Misschien moeten we dit hopen, want zo’n debat is tot op nu nog niet openlijk in België gevoerd.

De vraag is zeker relevant. Want België staat, als het goed is, aan de vooravond van enkele stevige ingrepen in de sociale zekerheid. Ook moet de premier meteen aan de slag met een heel ander dossier dat zich opdringt en jarenlang verwaarloosd is: de voorziening van het bedrijfsleven en particulieren met voldoende elektriciteit. Wie België aanstuurt, moet bovendien goed weerwoord kunnen bieden aan met name de Franstalige vakbonden. Alles bij elkaar een topzware klus.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s