Populisme op Cyprus

Chrystalla Georghadji

Chrystalla Georghadji, gouverneur van de centrale bank van Cyprus Foto: ECB

Buiten Cyprus schrijven de media er met geen woord over. Maar op het eiland zelf is het al wekenlang het gesprek van de dag. Het infuus van de trojka waaraan Cyprus hangt, zou binnenkort kunnen worden afgehaakt. Niet omdat het land ineens weer zelfstandig vooruit kan, maar omdat de conservatieve regering van president Nikos Anastasiades de afspraken met de trojka van ECB, EU en IMF misschien niet nakomt.

De trojka heeft eerder een harde voorwaarde gesteld voor een volgende, zesde tranche uit het pakket noodleningen van €10 mrd dat in het voorjaar van 2013 werd toegekend. Als het parlement in Nicosia  voor de volgende vergadering van de eurogroep half september het niet eens is over een nieuwe wet die de gedwongen verkoop door banken van onderpand regelt, komt die tranche van € 453 mln er voorlopig niet.

Delia Velculescu, het hoofd van de IMF-missie voor Cyprus, zei op 30 juli tijdens een vragenuurtje voor journalisten in Washington:

As I said earlier, this is a precondition for the conclusion of the fifth review with Cyprus. If the law is not passed, the review would not be concluded and we may need to come back to Cyprus and discuss again the situation.

Best ernstig dus, want zonder de lening kan Cyprus behoorlijk in de problemen komen. Daarvoor waarschuwde in ieder geval regeringsfunctionarissen en ook de nieuwe gouverneur van de centrale bank in Nicosia, Crystalla Georghadji.

Maar waarom valt de discussie buiten Cyprus en de burelen van de trojka in het geheel niet op? Omdat de politieke touwtrekkerij niet veel meer is dan een poppenkast. Dat weten journalisten die voor buitenlandse media over Cyprus schrijven, dus ze schrijven niet zo snel over wéér zo’n politiek akkevietje. In Cyprus zelf is dit natuurlijk anders.

De parlementaire proces op Cyprus is niet altijd serieus te noemen. Oppositie is er niet zelden alleen om oppositie te voeren en op te vallen, om te scoren bij de kiezers. Zo ging het bijvoorbeeld ook eerder dit jaar, toen er een wet moest komen voor de privatisering van staatsbedrijven. Die wet kwam er uiteindelijk toch. Het parlement zal straks ook net op tijd instemmen met de nieuwe executiewet, daar is weinig twijfel over.

Volgens kenners is niets nieuws onder de zon en is populisme en stemmingmakerij al tientallen jaren een rode draad in de politiek op het eiland.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s