Ikea-coalitie in België

Ducasse de Mons festival

Elio Di Rupo | ANP

Geen 541 dagen zoals in 2010 en 2011, maar slechts een paar maanden. Veel langer zal de formatie van een nieuwe federale regering in België dit keer niet duren. Alles wijst erop dat Kris Peeters, de christendemocraat die tot een paar weken geleden minister-president van Vlaanderen was, erin slaagt binnen afzienbare tijd een centrum-rechtse coalitie op te tuigen, die België vijf jaar lang zou kunnen besturen. Peeters werd op 22 juli formateur, samen met de Franstalige liberaal Charles Michel, die daarvoor informateur was.

Belgen, die vaak creatiever zijn in het taalgebruik dan Nederlanders, houden ervan coalities en belangrijke politieke akkoorden koos- of spotnamen te geven. Vaak zijn het namen die van wat meer fantasie getuigen dan ‘Lenteakkoord’, ‘Paars’ of ‘Akkoord van Wassenaar’. Het akkoord dat in de zomer van 2011 na 459 dagen onderhandelen werd bereikt over een nieuwe staatshervorming, heet ook wel het Vlinderakkoord. Tot de standaarduitrusting van PS-leider en later premier Elio Di Rupo behoort een rode vlinderdas.

De coalitie waaraan Peeters en Michel nu knutselen – zonder de PS van Di Rupo – heette aanvankelijk de kamikazecoalitie. Dit sloeg op het risico dat de Franstalige liberale partij, de Mouvement Réformateur, neemt door als enige Franstalige partij aan de coalitie deel te nemen. Het draagvlak van de MR in Wallonië is niet bijster stevig.

Maar de vier partijen aan de onderhandelingstafel waren begrijpelijkerwijs niet erg gecharmeerd van de term en accepteerden al snel een alternatief: de Zweedse coalitie. Deze naam is snel ingeburgerd, iedereen gebruikt ze.

De naam leent zich ook voor talloze grappen, vaak refererend aan meubelfabrikant Ikea of popgroep Abba. De Tijd publiceerde woensdag een analyse onder de kop Knutselen met Kris en schreef eerder, op 26 juli:

‘Er is zelfs al een gedoodverfde ‘Ikea-premier’. Nu nog een Abba-regeerakkoord, een miljard of 17 ‘Money, Money, Money’ saneren, wat ministerportefeuilles verdelen onder een paar ‘Super Troupers’, de oppositie even ‘Mamma Mia’ en/of ‘Waterloo’ laten roepen, en we zijn er.’

Maar wat is er zo Zweeds aan de coalitie in wording van Franstalige (MR) en Vlaamse liberalen (Open VLD), Vlaamse christendemocraten (CD&V, de partij van Peeters) en de Vlaams-nationalistische N-VA van Bart De Wever?  Wel, de Zweedse premier Fredrik Rheinfeldt leidt sinds 2006 een coalitie van vier centrum-rechtse partijen. De SAP, de Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, belandde na sinds mensenheugenis te hebben geregeerd, in de oppositiebanken. Net als de Parti Socialiste van Di Rupo nu.

Maar er is meer. Het zijn vooral de kleuren geel en blauw die de Belgische taalkunstenaars inspireren. Blauw is in België de kleur van de liberalen, geel is de huiskleur van De Wevers N-VA. En de CD&V van Peeters dan? Het kruis op de Zweedse vlag symboliseert de christendemocraten.

 

 

Advertenties

2 thoughts on “Ikea-coalitie in België

  1. Goh Frank, ik zal je zelden of nooit overslaan in het FD, maar ik had me – als oud-journalist in Zeeuws(ch)-Vlaanderen; het aardigste stukje Nederland overzee – natuurlijk al veel eerder moeten aanmelden voor je blog. Prima verhalen in het FD met het ,,serieux” van de goed-opgeleide Vlaming. Of klets ik maar wat? Hoe dan ook: ik volg je voortaan!

  2. Goh Frank, sla je nooit over in het FD, maar had me – als oud-journalist in het (verrukkelijk anarchistische) Zeeuws(ch)-Vlaanderen natuurlijk al veel eerder moeten inschrijven voor je blog. Bij deze. Ben ik (ver) mis als ik je – typisch Nederlands – situeer in de hoek van het ,,serieux” van de voortreffelijk opgeleide Vlaming? Zit ik er naast: ,,tant pis” (op z’n Nederlands).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s