Van MM1 tot MM8

Duitsland heeft zijn economische succes voor een belangrijk deel te danken aan de ‘Mittelstand’, het mkb. Duizenden niet al te grote bedrijven die een traditie nastreven van technische superioriteit, die machines en onderdelen over de gehele wereld afzetten. Heel veel van deze ondernemingen zijn ondanks hun globale marktstrategie in zichzelf gekeerd: conservatief gefinancierd, met familiekapitaal en het liefst zonder bankleningen. Voor effectenhuizen en durfkapitalisten is de Mittelstand een strooppot achter een venster.

Toch klopt dit beeld niet helemaal. Standard & Poor’s publiceerde een paar dagen geleden een rapport over de kapitaalbehoefte van het Duitse mkb. De onderzoekers komen tot de slotsom dat grotere bedrijven doorgaans financieel solide zijn en op de korte termijn ook zo zullen blijven, omdat er voor hen op dit moment voldoende mogelijkheden op de kapitaalmarkt openstaan. Niet alleen hebben de banken genoeg goedkoop geld, maar door de dalende trend van de lange rente is ook de uitgifte van schuldpapier interessant. Veel grotere bedrijven geven Schuldscheine uit.

Voor kleinere bedrijven is het echter minder gemakkelijk om toegang te krijgen tot de kapitaalmarkt. S&P beschrijft waarom en geeft ook een aanbeveling: zorg voor transparantie, dat maakt het gemakkelijker om alternatieve financiering te vinden. Die aanbeveling is ook in het eigenbelang van de kredietbeoordelaar, die sinds een jaar op verzoek – en tegen betaling – ratings uitdeelt aan mkb-bedrijven, op een schaal van MM1 tot MM8.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s