De stropdas maakt het verschil

Bart De Wever, de Vlaamse nationalist die de parlementsverkiezingen van 25 mei in België won en sinds 27 mei als informateur aan een coalitie werkt, maakt serieus werk van zijn koninklijke opdracht. Dit deed De Wever ook in 2010, toen hij ook al informateur was na een door hem gewonnen electorale krachtmeting. Maar toch is er een verschil. De Vlaamse leider draagt nu een stropdas als hij de koning ontmoet. Vier jaar geleden deed hij dit niet. Kijk maar.

RTR2FNID

Bovenstaande foto van persbureau Reuters is van 24 juni 2010, ruim een week na de parlementsverkiezingen. De Wever verlaat het paleis in Brussel nadat hij van koning Albert de informatieopdracht heeft gekregen.

Het onderstaande filmpje op YouTube bevat exact hetzelfde moment, alleen dan vier jaar later. Alberts zoon Filip, nu zelf koning, zwaait op 27 mei 2014 De Wever uit nadat de vorst hem heeft gevraagd op zoek te gaan naar een geschikte coalitie. Het is niet duidelijk te zien, maar de Vlaamse politicus draagt een stropdas, dezelfde als bij de ontmoetingen op dezelfde dag met de Vlaamse christendemocraten Kris Peeters en Wouter Beke, waarmee het korte filmpje eindigt.

Ik had dit niet zelf geconstateerd, maar de Leuvense politicoloog Bart Maddens maakte mij erop attent. ‘Hij zit nu ook goed in het pak’, zei Maddens. ‘En hij maakt geen fouten. Hij laat niets los. Van alle kanten is er lof over zijn aanpak.’

Toen ik vlak voor de verkiezingen op een vrijdagavond in Bergen bij een feestje was van kopstukken van de Parti Socialiste, ving ik al op dat van De Wever een andere houding werd verwacht dat in 2010. ‘Hij heeft geleerd van destijds’, zei een naaste medewerker van Paul Magnette, voorzitter van de PS. ‘In 2010 kwam hij nogal onvoorbereid bij de onderhandelingen met Elio Di Rupo (de huidige PS-premier). Hij nam bijvoorbeeld geen naaste medewerkers mee.’

Dat De Wever zich erg om zijn uiterlijk bekommert, was mij dit jaar al eerder opgevallen. In Brugge stond ik een kwartier een paar meter van hem af toen hij moest wachten voor achtereenvolgens de camera’s van de VRT en de VTM voor live-interviews. Hij vertrok al die tijd geen spier, zorgde ervoor dat zijn haar netjes naar achteren gekamd bleef, zijn rug recht bleef, zijn jasje goed zat en dat hij zijn handen op de juiste, plechtige wijze gevouwen had. Niets van het relaxen dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel zo kenmerkt. Eerder het statige van een Franse president.

Hieronder drie foto’s van het stembusevenement van De Wevers N-VA van eind april in Brugge, van de Belgische fotograaf Bas Bogaerts. Op de laatste foto zit de partijvoorzitter tussen Geert Bourgeois en Liesbeth Homans. Een van deze twee naaste partijgenoten wordt waarschijnlijk de volgende minister-president van Vlaanderen.

20140427. BRUGGE. NVA verkiezingscongres : Bart De Wever  FOTO BAS BOGAERTS 20140427. BRUGGE. NVA verkiezingscongres : Bart De Wever  FOTO BAS BOGAERTS 20140427. BRUGGE. NVA verkiezingscongres :Geert Bourgeois, Bart De Wever en Lisbeth Homans. FOTO BAS BOGAERTS

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s