De zegetocht van Made in Germany

Ranglijstjes van de best presterende, innoverende en concurrerende landen in de wereld zijn er vele. Die van het World Economic Forum is misschien de bekendste, maar er zijn ook kennisinstituten en bedrijven die reeksen opstellen, zoals IMD in Lausanne en accountantskantoor EY.

De laatstgenoemde, EY, publiceerde vandaag een ruim 40 pagina’s dik rapport over Duitsland, met lijstjes van ‘de aantrekkelijkste landen van de wereld’ of ‘waar Amerikaanse bedrijven investeren’. De titel van het werk is Standort Deutschland: Vorne bleiben.

2014-05-27 16_33_23-www.ey.com_Publication_vwLUAssetsPI_EY_Studie_Standort_Deutschland_2014_$FILE_EYHet rapport is interessant, onder meer omdat duidelijk wordt hoe snel Duitsland is gestegen in de gunst bij buitenlandse investeerders. Nog maar vijf jaar geleden meende een op de tien internationale managers dat Duitsland een vestigingsplaats is die tot de top in de wereld behoort. Nu is dit al bijna een op de vijf. Het onderzoek is overigens afgesloten vóór het oplaaien van de crisis in Oekraïne eind februari.

Nederland komt ook in de ranglijstjes voor, maar niet altijd op een even fraaie plaats. Zo laat de tabel op pagina 10 zien dat ons land bij investeerders slechter scoort dan onder meer België, Frankrijk en Spanje.

Interessant is ook het hoofdstuk ‘Herausforderungen’. Uitdaging nummer twee is de vermindering van de bureaucratie, die de Duitse economie jaarlijks met € 250 mrd zou belasten. Een herkenbaar onderwerp voor Nederlandse bedrijven die in Duitsland opereren. En niet alleen voor ondernemers. Ook ik bewaar slechte herinneringen aan de vele mallemolens waar ik als correspondent in Duitsland doorheen moest om geregeld te krijgen wat geregeld moest worden. Kennelijk is er op dit terrein in de afgelopen tien jaar weinig vooruitgang geweest.

Advertenties

One thought on “De zegetocht van Made in Germany

  1. Pingback: ‘Made in Germany’ was juist bedoeld voor Duitse rotzooi | Marcel de Boer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s