De Europese vrienden van Wilders

Geert Wilders’ PVV zal het woensdag ongetwijfeld goed doen bij de Europese verkiezingen. Met vier of vijf zetels helpt de PVV het Front National van Marine Le Pen zonder veel inspanning aan de 25 zetels die er nodig zijn voor een fractie in het Europees Parlement. Zo’n fractie is interessant, want een garantie voor extra geld uit de kas van het parlement plus een dosis aanvullende parlementaire bevoegdheden.

Een tweede eis voor een formele fractie is dat er nog vijf partijen uit vijf andere lidstaten zich bij de European Alliance for Freedom van Le Pen en Wilders melden. Dit lijkt evenmin een onneembare horde. Met een beetje geluk voor Wilders komt het aantal leden straks uit op acht, dus één meer dan strikt noodzakelijk voor de extra status.

Maar zal Wilders’ stem ook worden gehoord straks in de vergaderzalen in Straatsburg, Luxemburg en Brussel? Sarah de Lange, politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam, zegt dat niet de Venloër, maar zijn compagnon Marine Le Pen het gezicht van de alliantie wordt. Dit ligt ook voor de hand gezien het veel grotere aantal parlementariërs dat de Française zal inbrengen. Maar De Lange wijst erop dat het ook uitmaakt of de nationale partijleider zelf in het parlement gaat zitten of niet. Le Pen was al lid van het Europees Parlement en blijft dat. Zij was ook nooit volksvertegenwoordiger in de Assemblée nationale of de Sénat in Parijs. Wilders daarentegen zweert bij de Tweede Kamer en piekert er niet over om naar Europa te gaan. ‘Het zwaartepunt van het leiderschap bij de alliantie ligt heel duidelijk bij het Front National’, concludeert de Amsterdamse politicoloog.

Toch is er een kans dat Wilders op de achtergrond een belangrijke co-leider is. De Lange leidt dit af uit de manier waarop alliantiegenoten aan Wilders refereren. De Lange: ‘Je zag dit verschijnsel bijvoorbeeld bij het minder-minder-minderincident. Het Vlaams Belang kwam meteen naar buiten om de steun voor Wilders uit te spreken.’ Het Vlaams Belang van Gerolf Annemans is al lid van de EAF van Wilders en Le Pen.

De alliantie blijft ondanks een herschikking onder radicaalrechts in Europa (zie artikel met deze invalshoek dinsdag in het FD) een kruiwagen met kikkers. Het Front National en de PVV zijn bijvoorbeeld veel radicaler anti-Europa dan de andere (kandidaat-)leden. Le Pen en Wilders willen dat er een einde komt aan het EU-avontuur. Maar het Vlaams Belang, de Oostenrijkse FPÖ en het Italiaanse Lega Nord gaat dit veel te ver. Zij verlangen dat een aantal bevoegdheden terug gaat naar de regio’s, maar willen andere zaken wel samen blijven doen. Het opzeggen van het lidmaatschap van de Europese Unie is bij deze partijen geen thema.

De PVV is een buitenbeentje in de alliantie. De Lange wijst erop dat de partij van Wilders een heel andere achtergrond heeft dan de zusterpartijen. ‘Die zijn voortgekomen uit extreemrechtse milieus in de jaren zeventig en tachtig. Ze begonnen als kleine, nationalistische groepen in de samenleving die hebben zich georganiseerd tot partijen. Lange tijd werden ze geassocieerd met extreemrechtse demonstraties en antisemitisme. De PVV deelt die achtergrond niet, maar Geert Wilders nam de beslissing dat zijn partij ideologisch toch meer verwant is met deze partijen dan bijvoorbeeld met de Ukip van Nigel Farage of de Ware Finnen. Hij voelde intuïtief aan dat de alliantie in Nederland zou worden geaccepteerd.’

2014-05-19 14_50_10-De vrienden van Geert Wilders zijn #nietmijnvriendenEr is in Nederland inderdaad geen breed protest geweest. Dit verleidde de PvdA een week ertoe een website te lanceren om de kiezers alsnog te waarschuwen. Deze website heet de vrienden van Geert Wilders.

Wilders staat ook programmatisch wat geïsoleerd. De PVV is veruit het progressiefst. Politicoloog De Lange schrijft dit verschil toe aan de wortels in katholieke groeperingen van de andere partijen. De PVV doet niet moeilijk over zaken als het homohuwelijk, abortus en euthanasie. Maar voor het Front National en de andere zijn deze thema’s onbespreekbaar.

Politicoloog De Lange heb ik dit niet voorgelegd, maar ik heb de indruk dat de PVV ook op een ander vlak buiten de EAF-boot valt. Wilders’ partij is intern niet democratisch gestructureerd, het enige lid van de partij is Wilders zelf. Front National, Vlaams Belang, Lega Nord, de Zweedse Democraten van Jimmie Åkesson en andere leden of -kandidaatleden zijn wel verenigingen met leden, statuten en gekozen bestuurders.

Wat dit betreft heeft de PVV meer gemeen met de twee extreemrechtse partijen die lid hadden willen worden van de alliantie, maar niet werden toegelaten: de Griekse neonazistische Gouden Dageraad en Jobbik, de eveneens anti-democratische partij uit Hongarije die door velen wordt beschouwd als fascistisch.

Advertenties

One thought on “De Europese vrienden van Wilders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s