Bizar lijsttrekkersdebat in België

Dinsdagavond gingen de twee smaakbepalende politici in België met elkaar in debat voor de camera’s van de Franstalige RTL en de eveneens commerciële Vlaamse Televisie Maatschappij, de VTM. Met nog twaalf dagen te gaan tot de grote verkiezingsdag in België was dit het grootste spektakel van de campagne, die pas na Pasen op gang kwam.

Het was een bizar debat. Om meerdere redenen. Het debat werd bijvoorbeeld eerder uitgezonden op RTL dan op de VTM. Wie naar de VTM keek, zoals ik, kon via internet of Twitter al in grote lijnen weten hoe het ‘titanengevecht’ verlopen was. Heel spannend was het daarom al niet meer.

Vreemd ook om de helft van het debat, dat ondanks de vertraging de indruk moet wekken live te zijn, ondertitels voorgeschoteld te krijgen. Zo weet je al wat Paul Magnette, de Franstralige kemphaan in de arena, zegt vaak ruim voordat hij klaar is met zijn zin. Bizar ook, zeker vanuit een Nederlandse optiek, dat het een debat was tussen twee twistzoekers die in de stemhokjes niet elkaars rivaal zijn. Voor de kijkers was er immers niets te kiezen. De Vlamingen kunnen helemaal niet op Magnette stemmen, net zo min als de Franstaligen op Bart De Wever, Magnettes opponent aan de andere kant van de taalgrens.

2014-05-14 11_59_16-Krant On Line

De Vlaamse nationalist Bart De Wever dinsdagavond in het hart van de Belgische driekleur, foto van Jef Boes in De Tijd.

 

De strijd zelf was bloedig, zoals verwacht. Twee norse driftkikkers die gekieteld werden door twee vriendelijke presentatoren, uiteraard een Vlaming en een Waal. Magnette en De Wever vlogen elkaar graag in de haren, daarvoor waren de moderatoren niet eens nodig.

Schelden was geen van beiden vreemd en Magnettes fonkelende ogen en De Wevers diepe zuchten lieten er weinig twijfel over bestaan dat de twee echt niet door een deur kunnen. Volgens journalisten die in de arena waren, negeerden Magnette en De Wever elkaar vóór en na het debat ook volledig.

Als er een conclusie uit het debat kan worden getrokken, dan is het dat er na 25 mei geen 541 dagen nodig zijn om een nieuwe regering te vormen, zoals in 2010 en 2011. Een coalitie de Parti Socialiste van Magnette en tegelijk de Vlaams-nationalistische N-VA van De Wever kan bij voorbaat worden uitgesloten, dus die tijdrovende optie kunnen de ‘koninklijke verkenners’ zonder veel omhaal van woorden overslaan. Een maand geleden gingen De Wever en Magnette, niet helemaal toevallig de burgemeesters van de grootste steden van Wallonië en Vlaanderen, Charleroi en Antwerpen, ook al met elkaar de strijd aan. Dit debat, georganiseerd door De Tijd en L’Echo, was zakelijker. En minder wild.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s