Nazigroet, de V van verzet of de konijnenoren van Playboy

Symbolen doen het altijd goed, ook in de politiek. Het socialisme kent de rode roos, de Vlaamse-nationalistische N-VA in België koos voor de stembusmarathon op 25 mei (Europese, federale en regionale verkiezingen tegelijkertijd) voor het V-teken, de opgeheven hand met gestrekte middelvinger en wijsvinger.

Bas Bogaerts

Bart De Wever met links Liesbeth Homans | Bas Bogaerts

Bart De Wever, boegbeeld van de rechtse partij en burgemeester van Antwerpen, duwde mij vorige week een kartonnen V-teken bijna in de hand. Hij deelde ze niet uit, maar zocht iemand die zijn eigen exemplaar kon vasthouden toen hij na een verkiezingsoptreden in Brugge zich even terugtrok en beide handen nodig had om een microfoontje onder zijn shirt los te maken. De Wever dacht vast dat ik een partijmedewerker of een militant was, want voor hen was de manifestatie in het Concertgebouw in de West-Vlaamse provinciehoofdstad bedoeld. Intuïtief deinsde ik wat achteruit. Als journalist voelde ik er niets voor dit strijdwapen in handen te moeten houden. Alleen al de gedachte dat je ermee op de foto zou kunnen komen. Een wat krampachtige reactie, maar zo werkt dit met reflexen.

2014-05-08 10_50_20-Jong CD&V-ster tweet V-teken N-VA als Hitlergroet - Het NieuwsbladAnders dan de socialistische roos, is het V-teken ook minder onschuldig. Dit blijkt alleen al uit een tweet van de voorzitster van een plaatselijke jongerenvereniging van de N-VA, Nathalie Michiels. Na opmerkingen van partijgenoten toonde Michiels berouw. Ze verwijderde de tweet. Dit was begin februari.

2014-05-08 11_07_28-verandering voor vooruitgang - Google zoekenHet V-teken staat bij de N-VA kennelijk voor Verandering Voor Vooruitgang, een slogan die voor de gelegenheid naast het al langer bestaande embleem van de partij is gepropt. Maar de V kan net zo goed staan voor verzet. Verzet tegen de staat en meer in het bijzonder de macht van de Parti Socialiste, de tegenspeler van de N-VA in de federale politiek. Door het touwtrekken tussen deze twee kemphanen in het Franssprekende en het Nederlandstalige deel van België was er na de vorige federale verkiezingen in 2010 en 2011 anderhalf jaar nodig om een nieuwe regering in Brussel te formeren.

 

2014-05-08 12_01_29-Twitter _ FDW_VB_ Wie herinnert zich deze affiche ...Het V-teken staat natuurlijk ook voor vrijheid en victorie en vanuit deze betekenis werden de twee opgestoken vingers ook in Nederland erg bekend door Winston Churchill. In een korte discussie tussen de N-VA en het Vlaams Belang, dat het teken al eerder gebruikte, werd hier in februari ook al naar verwezen. Filip Dewinter, kopstuk van de electorale rivaal van de N-VA, is een actieve twitteraar en in een van zijn tweets nam hij een foto mee van een affiche van het Vlaams Blok in 2004.

 

 

Ik vond het symbool zoals de N-VA dit vorige week bij het partijcongres in Brugge gebruikte, niet alleen agressief. Er zat ook wel een grappige kant aan. Bart De Wever greep een kans het eigen strijdwapen met een knipoog in te zetten. Toen alle coryfeeën zich op het podium hadden verzameld, hield hij zijn kartonnen V als twee ezelsoren achter het hoofd van partijgenoot Liesbeth Homans, die na de krachtmeting op 25 mei best wel eens minister-president van Vlaanderen zou kunnen worden. Dit was meteen een van de weinige momenten dat er een voorzichtige grijns zichtbaar werd op het gezicht van de doorgaans bloedserieuze partijleider.

2014-05-08 11_49_34-C__Users_gersdorf_Downloads_PlayboyLogo.svgIk zag er in Brugge eerder konijnenoren dan ezelsoren in. En ja, dat het N-VA-verkiezingssymbool dit jaar wel erg lijk op de bunny-mascotte van het Amerikaanse blootblad Playboy, had de partij al vaker te horen gekregen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s