Made Different(ly) in Leuven

Alles moet anders. Om verdere erosie van hun industrie te voorkomen willen de Belgen hun productie radicaal ombouwen. ‘Intelligente’ fabrieken, met mensachtige robots, hoog gemotiveerde, ‘onvervangbare’ medewerkers, energiezuinige, hypermoderne machines en rechtstreekse verbindingen via internet met andere bedrijven, afnemers en klanten zouden het weglekken van productie naar lagelonenlanden moeten stoppen.

2014-05-06 10_55_57-Home - Made DifferentAlles moet anders en daarom heet het programma waarmee de Belgische technologische sector de transformatie naar ‘factories of the future’ wil sturen, Made Different. En niet eens Made Differently, zoals de Britten of Amerikanen zouden zeggen. Om nog meer af te wijken van wat gangbaar is, bestaat de barcode die het logo is van het programma, uit gekleurde staafjes.

Alles moet anders, maar wat bijvoorbeeld concreet? Om daarop te kunnen antwoorden, ging ik naar Leuven. In Heverlee, vlakbij kasteel Arenberg, heeft Sirris een proefstation voor nieuwe productiemethoden. Sirris is het onderzoekscentrum van de technologische industrie in België, gelieerd aan de federatie van metaalwerkgevers Agoria.

In een van de testruimtes van Sirris, in een vleugel die gehuurd is van de katholieke universiteit in de stad, waren onderzoekers bezig met een grote robot van Kuka, een fabrikant van industriële robots in het Beierse Augsburg met een vestiging in Houthalen, niet ver ven Leuven. De arm van de robot, met een stompe punt, stond onder grote druk (tot 13.000 newton) een plaat aluminium te vervormen. Het computerprogramma dat de arm aanstuurt en de punt laat ronddraaien, kan producten als wastafels of schedelimplantaten maken.

Het bijzondere is dat de robot desgewenst unieke producten aflevert en dit is een van de kenmerken van de vierde industriële revolutie waarvoor wij volgens bijvoorbeeld de Duitsers staan: artikelen worden niet meer met duizenden tegelijk gemaakt, maar als de klant dit wil precies volgens zijn unieke specificaties. Zo’n artikel hoeft niet wezenlijk meer te kosten dan een soortgelijk product uit een seriefabricage nu, aldus sommige experts.

In Nederland is er een bedrijf dat na jaren experimenteren doorbrak met een vergelijkbare techniek met rubberen stootkussen, Phoenix 3D uit Eindhoven. FD-collega Hans de Jongh bezocht het bedrijf van de selfmade Brabantse ondernemer Jan van Hulst een kleine twee jaar geleden.

Advertenties

One thought on “Made Different(ly) in Leuven

  1. Goed nieuws! België is dringend toe aan een significante modernisering van haar industrie, anders verliest het land buitenlandse afnemers en zal de handelsbalans langdurig negatief zijn.
    Hopelijk wordt tegelijkertijd gedacht en gewerkt aan goedkope en CO2 emissievrije energie en aan schaliegas om de chemische industrie binnen de grenzen te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s