Op technologiereis door België

Seraing is een bijzondere voorstad van Luik. Aan de Maasoevers domineert de zware industrie. Sommige staalfabrieken zijn stilgelegd, andere werken nog. Maar wie de moeite neemt de groene heuvel achter een van deze grauwe industriële complexen te beklimmen, komt in een geheel andere wereld. Midden in het Bois de Saint-Jean maken precisiebedrijven apparatuur voor de ruimtevaart en er is ook een vestiging van Sirris, de Belgische TNO. Daar was ik vorige week voor een verhaal over 3D-printers. België is een van de paar landen die al vroeg met deze revolutionaire productietechniek zijn begonnen en Sirris test in Luik (en Charleroi) nieuwe 3D-machines en verfijnt deze voor toepassingen in de Belgische industrie.

Het laboratorium in het Liège Science Park was rommelig vergeleken met de twee andere onderzoeksvestigingen van Siris die ik dezelfde dag had bezocht, in Leuven en Diepenbeek. Veel stof en gruis. Maar dit hing samen met met de productiewijze waarbij poeder laag voor laag door printkoppen tot een product wordt geplakt of gesmolten. Een hoek van een kamer lag vol met papiersnippers en -brokjes. Die waren afkomstig van een test waarbij een printer papier tot voorwerpen, bijvoorbeeld maquettes, plakt.

Het rommelige aanzicht kwam misschien ook wel door de vele, uiteenlopende monsters in IMG_1456de talloze vitrines, die laten zien waartoe de 3D-techniek in staat is. Waar in de andere laboratoria bijvoorbeeld freesmachines uitsluitend met metaal werken en producten als tandwielen achterlaten, kunnen 3D-machines allerlei grondstoffen verwerken, staal, kunststof en dus ook papier. En het assortiment eindproducten is geweldig groot. De vitrines staan er vol met doorzichtige balletjes en kubussen, gereedschap, willekeurige technische voorwerpen, medische implantaten en zo veel poppetjes en miniaturen in alle kleuren dat het er ook wel een souvenirwinkel leek.

3D-printing is, anders dan in Nederland, niet erg nieuw in België. Het oudste bedrijf dat uitsluitend met 3D-printers werkt, Materialise, bestaat volgend jaar een kwart eeuw. Sinds eind vorig jaar is er in de Brusselse gemeente Sint-Gilles een 3D-printshop voor consumenten, Modell’o Print. Materialise heeft ook een webwinkel, waar lampen, hoeden en andere gebruiksartikelen te bestellen zijn.

3D-producten voor consumenten zijn bijzonder, en ze kunnen uniek zijn in de zin dat er maar één exemplaar van kan bestaan. Maar soms zijn ze ook heel gewoon. Negen van de tien gehoorapparaten, bijvoorbeeld, komen tegenwoordig uit 3D-printers, zo hoorde ik in het laboratorium in Luik.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s