Zoenen in Bergen, meezingen in Brugge

De campagnes van de politieke partijen in België voor de parlementsverkiezingen op 25 mei zijn pas na Pasen goed op gang gekomen. De federale Kamer en de regionale parlementen werden eind vorige week ontbonden en de honderden parlementariërs kunnen eindelijk al hun tijd gebruiken om stemmen binnen te halen.

De huidige federale regering, de brede coalitie van liberalen, christendemocraten en socialisten met de Franstalige socialist Elio Di Rupo als aanvoerder, is nog maar 2,5 jaar oud. De formatie nam 1,5 jaar in beslag en dat feit is nog lang niet vergeten. Wie weet is België na 25 mei weer geruime tijd onbestuurbaar.

Alleen al die ongewisheid maakt de komende verkiezingsslag interessant, ook voor Nederland. Daarom koos ik ervoor om vrijdag naar Bergen en gisteren naar Brugge te reizen om de stemming te peilen in de kampen van de hoofdrolspelers, de Franstalige socialisten van Di Rupo en de rechtse Vlaamse nationalisten van Bart De Wever.

2014-04-25 21.38.42

Vrijdagavond in Bergen.

Het gezelligst was het zonder twijfel in Bergen, de stad die ook veel Vlamingen Mons noemen. In deze plaats in de Borinage, de hoofdstad van Henegouwen en de thuisbasis van Di Rupo (hij is er de burgemeester), vierden de socialisten vrijdag tot laat in de avond met de nodige drank en de rockband Mister Cover de aftrap van de finale van de campagne. Di Rupo en PS-voorzitter Paul Magnette (tevens burgemeester van Charleroi) kletsen ongedwongen met militanten en partijvrienden en ook de Waalse minister-president Rudy Demotte kwam halverwege de avond langs, babbelde wat met wie hij toevallig tegenkwam en verdween in de massa.

2014-04-27 13.02.51

De Wever (links) zondag in Brugge voor de VRT-camera.

Heel anders, zakelijker, ging het zondagochtend eraan toe bij de Vlaamse nationalisten in Brugge. Geen drank en de enige muziek bestond uit de door honderden partijgenoten uit volle borst meegezongen eerste twee coupletten van De Vlaamse Leeuw, het volkslied. De bijeenkomst was zorgvuldig georkestreerd, de toespraken van voorzitter De Wever en partijgenoot en Vlaams minister Geert Bourgeois stonden op papier (beiden weken ook vrijwel niet van hun tekst af). Het was er serieus, het kostte zoals vaker de nodige moeite om De Wever te betrappen op een enkele glimlach. Nog een verschil: waar de socialisten in Bergen elkaar standaard begroetten met een zoen, beperkten de meeste nationalisten in Brugge zich tot het geven van een hand.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s