‘Unter drei’ in Huis Schuylenburch

‘Unter drei’ is een code die in Duitsland gebruikelijk is in de contacten tussen journalisten en politici om aan te geven dat een gesprek of interview louter een informatief of achtergrondkarakter heeft. Citeren is dan uit den boze (‘unter eins’), maar ook journalistieke omwegen als ‘in kringen van’ mogen niet (‘unter zwei’).

Peter Altmaier was afgelopen week in Nederland en de Duitse ambassadeur Franz Josef Kremp had een paar Kamerleden en Duitsland-specialisten uit de media en de academische wereld uitgenodigd voor een middageten met de prominente politicus in Huis Schuylenburch, een Unesco-monument aan de Lange Vijverberg dat al 130 jaar lang de residentie is van de Duitse ambassadeur. Maar omdat de code ‘unter drei’ van toepassing was (eigenlijk de ‘Chatham House Rule’), kan ik niets vertellen over de inhoud van de gesprekken. Helaas, want de inzichten van de politieke veteraan, die als chef van het Bundeskanzleramt (sinds december 2013) zo dicht bij het vuur in Berlijn zit als vrijwel geen ander, voegen het nodige toe aan dat wat gemeengoed is.

German Environment Minister Altmaier gestures as he arrives to a cabinet meeting at the Chancellery in Berlin

Peter Altmaier || Reuters

Altmaier is de centrale coördinator van Angela Merkel, de Duitse bondskanselier. Hij zorgt bijvoorbeeld voor de afstemming tussen de departementen. In Den Haag was hij één dag om een boek over Duitsland te presenteren van de vorige Nederlandse ambassadeur in Berlijn, Marnix Krop. Altmaier en Krop kennen elkaar goed, waarbij het opvallend zuivere Nederlands van de Saarlandse christendemocraat ongetwijfeld heeft geholpen.

Over de gesprekken van bijna twee uur in het statige pand met uitzicht op de Hofvijver moet ik zwijgen. Maar één ding kan ik wel verklappen. Altmaier praatte ook dit keer over eten. Kort, toen de aspergesoep was opgediend, maar hij deed het.

Altmaier, die 300 pond zou wegen, heeft er ook zelf plezier in om over culinaire zaken te praten. Dit weet de gehele Duitse pers, zeker sinds een opzienbarend interview in de zomer van 2012. Bild am Sonntag sprak hem over de Energiewende – Almaier was koud twee maanden minister van energie en milieu. Maar de nadruk in het stuk in de zondagskrant lag op wat hij het liefste eet en drinkt. De grote foto van Altmaier die met een schort om in zijn keuken staat en vrolijk in een pan met gebakken aardappelen roert, ben ik na anderhalf jaar nog niet vergeten. Het artikel uit ‘BamS’ is op internet terug te vinden, maar zonder de foto.

Het stuk was overigens ook opzienbarend door de kop die de eindredacteuren van Bild erboven hadden gezet: Der liebe Gott hat es gefügt, dass ich allein durchs Leben gehe. Altmaier zei in het interview dat hij vrijgezel is en dat vond Bild kennelijk het pakkendst. Maar de focus van Bild op deze ‘bekentenis’ verleidde andere kranten tot speculatie over de geaardheid van de politicus, waarna er een bloedserieuze journalistieke discussie losbarstte (ook hier en hier). Deze was niet altijd interessant of belangrijk, maar wel opmerkelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s