Een dag langer aan de macht

Angela Merkel is vandaag 3062 dagen bondskanselier van Duitsland en dit is een dag langer dan de sociaaldemocraat Helmut Schmidt tussen 1974 en 1982 in het Bundeskanzleramt in Bonn zat. Duitse kranten zien er nieuws in, bijvoorbeeld Der Tagesspiegel, die vanochtend deze infografiek op de voorpagina had, boven de vouw.

2014-04-10 14_26_37-Der Tagesspiegel 10 04 2014_magazin.pdf - Adobe Reader

Ze is op het lijstje van langstzittende bondskanseliers doorgeschoven naar de derde plaats. Alleen de mede-christendemocraten Konrad Adenauer en Helmut Kohl zijn nu nog (veel) langer aan de macht geweest.

De Tagesspiegel en andere Duitse dagbladen, waaronder ook Bild, grijpen de prestatie aan om nog eens te analyseren hoe het kan dat ‘Kohls Mädchen’ uitgroeide tot de machtigste vrouw van niet alleen Duitsland, maar ook van de wereld, en hoe zij die positie zo lang heeft weten vast te houden.

Deze analyses blijven de moeite waard om te lezen. Zo lees ik in Bild dat Merkel eerder door toeval bij de CDU kwam dan dat het programma van Kohls partij haar overtuigde. Merkel moest niets hebben van het ‘Du’ waarmee de kameraden van de SPD elkaar aanspreken en ze huiverde van de chaos bij de Groenen. De auteur, Hugo Müller-Vogg, schreef eerder voor de statige FAZ en publiceerde in 2004 een biografie over Merkel.

De Duitse collega’s staan er ook bij stil dat ze schromelijk werd onderschat toen ze hogerop klom in de hiërarchie van de partij. Als ik dit lees, moet ik terugdenken aan een gesprek dat buitenlandse correspondenten in 2000 met haar hadden direct nadat Wolfgang Schäuble een stap terug had moeten zetten door een partijgiftenschandaal en het voorzittershamer aan Merkel had overgedragen. Uiteraard stelden wij haar, de kersverse oppositieleider, de vraag of zij zich kon voorstellen bondskanselier te worden. Zij lachte wat onhandig en gaf geen antwoord. Het leek alsof zij dezelfde twijfels had als wij allen, ook ik.

Vijf jaar later waren die twijfels er nog, Bijvoorbeeld bij bondskanselier Gerhard Schröder, die na de door hem verloren verkiezingen in 2005 op de zogeheten Elefantenrunde met de lijsttrekkers anderhalf uur na het sluiten van de stembus zei: ‘Gelooft u nu echt dat wij op een aanbod van Merkel ingaan als zij zegt dat ze bondskanselier wil worden?’ Schröder zegt dit halverwege (na 21 minuten) de televisie-uitzending.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s