Duitsland wordt een gerontocratie

Thema’s wisselen snel in de politiek, ook in Duitsland. De afgelopen tien dagen draait ineens weer heel veel om de Duitse pensioenen. En om precies te zijn om het voornemen van minister van sociale zaken Andrea Nahles om de pensioenleeftijd te verlagen. Niet voor iedereen, maar voor alle Duitsers die 45 jaar hebben gewerkt.

Nu was dit ook al bij de onderhandelingen over het regeerakkoord eind vorig jaar een omstreden thema. Maar misschien was het in de herfst nog niet zo duidelijk dat het er ook echt veel zijn die voor de vervroegde uittrede in aanmerking komen. Uit een overzicht van Nahles’ eigen departement blijkt echter dat er er 200.000 per jaar zijn. De kosten zijn navenant hoog: er zijn schattingen van € 160 mrd, maar ook van € 230 mrd, uitgesmeerd over de jaren tot 2030.

Uiteraard is niet iedereen blij met dit prijskaartje. Ook in de CDU van bondskanselier Angela Merkel 2014-04-07 10_30_37-903kfw32Bloed0704dk29ge42.pdf - Adobe Readeren de Beierse zusterpartij CSU is er gemor te horen, en in toenemende mate. Wie weet worden de pensioenplannen een echte splijtzwam in de coalitie met de SPD. Bild schrijft vanmorgen dat 64 christendemocraten in de Bondsdag strikt tegen de hervorming zijn. Nu zijn er nog 247 andere CDU- en CSU-afgevaardigden in het Duitse federale parlement, maar toch.

2014-04-07 11_32_48-Aktueller KommentarEconoom Dieter Bräuninger van Deutsche Bank kwam eind maart in een analyse tot de conclusie dat Duitsland een gerontocratie is geworden, een land waar de ouderen het voor het zeggen hebben. Dit zou kunnen verklaren waarom er tot nu weinig weerstand in de politiek is geweest tegen de verlaging van de pensioenleeftijd, die immers voor rekening komt van de jongere generaties.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s