Dijsselbloem geeft college op Cyprus over bail-ins en bailouts

Op Cyprus wonen nauwelijks meer mensen dan in Amsterdam en geografisch hoort het 2013-03-23 17.27.13eiland niet eens bij Europa, maar het euroland blijft in de bovenste regionen van lijstjes van financiële journalisten die landen volgen die voor Nederland van belang zijn.

Dit heeft uiteraard alles te maken met de redding twaalf maanden geleden door de trojka van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie. Dit jaar komt daar nog bij de nieuwe ronde vredesonderhandelingen, die het eiland, dat sinds 1974 is gesplitst in een Grieks en een Turks deel, moet herenigen.

De afgelopen week waren er twee hoogtepunten die vanuit journalistiek oogpunt het vermelden waard zijn.

1. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën was maandag in Nicosia. Hij was er voor het eerst als voorzitter van de eurogroep en voerde gesprekken met minister van financiën Harris Georgiades en president (en regeringsleider) Nikos Anastasiades. Het FD schreef erover, maar ook bijvoorbeeld de Cyprus Mail, het grootste Engelstalige blad op het eiland.

Dijsselbloem gaf voordat hij naar Athene vloog voor een beraad met de overige ministers van financiën een gastcollege op de Universiteit van Cyprus in Nicosia. Hij sprake er over de bail-in van een jaar geleden en de crisis in andere eurolanden, inclusief Nederland.

2. Het IMF publiceerde zijn intussen alweer derde kwartaalverslag over de voortgang van hulpoperatie. Dit rapport is zeker niet alleen juichend van toon. Zo wordt bijvoorbeeld voor dit jaar nog altijd een ‘deep contraction’ van de economie verwacht.

Lezenswaardig is ook de reportage die Peter Spiegel, de chef van het correspondentenkantoor van de Financial Times, schreef nadat hij maandag met Dijsselbloem was meegevlogen naar Nicosia.  Het artikel, met het woord succes in de kop veelbetekenend tussen aanhalingstekens, staat vandaag in de Europese uitgave van de FT.

Ook interessant is de analyse die de Brusselse denktank Bruegel van de Cypriotische bankensector maakte. Van eind vorige week. Het waren de zwakheden in de financiële sector die het land in maart 2013 de das omdeden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s