De moeizame relatie met Helmut Kohl

Helmut Kohl viert vandaag zijn 84-ste verjaardag. In de rolstoel waarin de vroegere Duitse bondskanselier en CDU-voorzitter sinds een bijna fatale val in 2008 in zijn bungalow in Ludwigshafen zit en waarschijnblijk alleen in gezelschap van zijn echtgenote Maike Richter en hooguit een enkele vriend voor wie Maike de deur heeft opengehouden, zoals Kai Diekmann, hoofdredacteur van dagblad Bild.

Zijn zoons Walter en Peter – Walter is een jaar ouder dan Maike – zijn er zeer waarschijnlijk niet bij. De broers zien hun vader al jaren niet meer. Zij willen hem graag ontmoeten, maar Maike houdt de boot af, zo heet het. De twee hebben een boeken geschreven over de familievete en hebben hun gram meermaals gehaald in praatprogramma’s op de Duitse televisie.

Walter, de oudste van de twee, praat vanavond in de veelgeprezen documentairereeks Menschen Hautnah van de Westdeutscher Rundfunk, de grootste Duitse omroep, opnieuw open over de relatie met zijn vader.

De zoon zegt in het WDR-interview onder meer dat hij zijn vader verantwoordelijk houdt voor de zelfmoord in de zomer van 2001 van zijn moeder, Hannelore Renner. Zonder het partijgiftenschandaal waarin mijn vader destijds was verwikkeld, zou mijn moeder nog hebben geleefd, verklaart Walter.

De Duitse kranten schrijven vandaag weinig of niets over de verjaardag van Kohl. Er is ook eigenlijk geen ander feit te melden dan dat hij jarig is. De voormalige bondskanselier kan sinds zijn val niet meer goed praten en is nog maar zelden buiten de beslotenheid van zijn bungalow.

Maar er is misschien nog een reden dat de pers over hem zwijgt. Veel journalisten hebben een bloedhekel aan hem. Dit filmpje op YouTube maakt duidelijk waarom.

Toen ik voor het FD en het Vlaamse dagblad De Tijd in Bonn werkte, heb ook ik Kohl in zijn latere jaren ervaren als een niet altijd even toegankelijk en sympathiek persoon, om het zacht uit te drukken. Zoals bij de traditiegetrouwe persconferentie in het Bundeskanzeleramt langs de Rijn vlak voor Kerstmis, met Duitse Stollen (kerstbrood) op tafeltjes met geblokte kleedjes. Ook daar snauwde en vernederde hij als hij de kans kreeg. ‘Zo’n vraag stelt een fatsoenlijke journalist toch niet’, meen ik mij bijvoorbeeld te herinneren. ‘Houdt u dan toch ook uw mond.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s