Sex on the Beach en sancties in de Amsterdamse binnenstad

Een Russische salon in de Amsterdamse binnenstad, net buiten de wallen. De 2014-03-20 17.58.15cocktailkaart met drankjes als Anna’s Seduction en Sex on the Beach doet misschien anders verwachten, maar seks is er niet de aanbieding. De salon is ook eigenlijk een salon-restaurant, dat met de naam Anna Pavlovna nostalgische herinneringen moet oproepen aan Anna Paulowna, de tsarendochter die de grootmoeder was van koningin Wilhelmina.

De salon ontvangt al een paar maanden gasten, maar de officiële opening was donderdagmiddag. Van de ruim honderd genodigde contacten uit de Russisch-Nederlandse zakenwereld was maar een fractie gekomen en van de tientallen aangeschreven diplomaten van Oost-Europese ambassades, van Estland en Oekraïne tot voorbij de Kaukasus, had uiteindelijk eigenlijk alleen een groepje Russen de moeite moeite gekomen om naar de Sint Nicolaasstraat af te reizen.

Maar de feeststemming was er niet minder om. Zelf het getouwtrek om sancties tegen Rusland dat op hetzelfde moment in Brussel plaatsvond, verpestte de sfeer niet. Misschien kwam dit wel doordat mede-eigenaresse Tatiana Priyomykhova geboren is als etnische Russin in Simferopol op de Krim. Tatiana kan zich sinds de plechtige ondertekening van de inlijving van de Krim dinsdag in het Kremlin een echte Russin noemen.

De andere eigenaar, Robert Bobeldijk, laat weten dat Tatiana uit zakelijke overwegingen hier liever niet over praat. Ik laat dit dan ook maar, zo moeilijk is het ook niet om je een beeld te kunnen vormen van wat haar overwegingen zijn. Zwijgen is overigens ook dat waarvoor de Russen en Oekraïners achter de bar en in de keuken in hun eigen onderlinge contacten kiezen als politiek hoogst gevoelige onderwerpen zich opdringen. ‘We praten erg gewoon niet over. Dit is het beste’, zegt Juri, die uit het westen van Oekraïne komt en zich George noemt.

2014-03-20 18.25.37Met live muziek, veel wodka die door twee Russische schoonheden wordt opgediend, Russische hapjes als haring met rode bieten en yoghurt en een tot in details doordachte Russische aankleding lijken de zorgen ver weg. Maar die zijn er wel. Dit geeft ook Robert Bobeldijk toe, de compagnon van Tatiana. Hij volgt het nieuws uit Kiev, Simferopol, Moskou, Brussel en Washington op de voet.

De sancties die president Poetin onder druk moeten zetten, kunnen flink wat roet in het eten gooien. De timing van de opening kon dan ook bijna niet slechter. Sancties kunnen rijke Russen ervan weerhouden om naar het buitenland te reizen, iets waarvoor bijvoorbeeld ook Cyprus bang is. En het zijn precies die welgestelde Russen waarop Russky Salon mikt.

Bobeldijk: ‘Ik kwam op het idee om een Russisch restaurant te beginnen toen ik in de Bijenkorf hoorde dat er ook in het Russisch werd omgeroepen. En wat bleek? Dat 12% van de toeristen in Amsterdam uit Rusland komt. En dat er nog geen enkel Russisch restaurant in Amsterdam is. Natuurlijk zijn het de rijke Russen die hier komen, Russen die minder vermogend zijn, gaan het land niet uit.’

De Russische toerist geeft ook werkelijk veel geld uit. Ze pronken graag met hun rijkdom, willen laten zien dat ze het nu goed hebben, zegt Bobeldijk. Als ze gaan eten, zeker als ze uit gaan eten, komt alles op tafel. Alles wat op de kaart staat, met heel veel dure drank. ‘In Londen is ook zo’n salon en daar waren vorige maand twee Russen tegen elkaar aan het opbieden’, weet de ondernemer. ‘De een sloot de avond af met een rekening van €65.000, terwijl de andere, de winnaar, voor €67.000 aan eten en drank had besteld.’

Zo ver liet ik het donderdagavond in het schimmige zijstraatje van de Nieuwendijk maar niet komen. Ik zwichtte voor de twee bekoorlijke Russinnen met dienbladen vol wodka, maar stopte na twee glaasjes. Overigens voel ik die twee wodka’s nu, een halve dag later, nog. En ik snap meteen waarom zo veel Russen niet echt oud worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s