Vierde Industriële Revolutie in Nijverdal

2014-03-17 18_08_43-www.dbresearch.de_PROD_DBR_INTERNET_DE-PROD_PROD0000000000328961_Industrie+4_0%3

Bron: Deutsche Bank

Het productieproces verder robotiseren. Een niet te stuiten ontwikkeling, een technische evolutie waarover in de gehele wereld wordt nagedacht, waarmee wordt geëxperimenteerd of al in de praktijk mee wordt gewerkt. In de Verenigde Staten waren de ‘intelligente fabriek’, het ‘internet der dingen’ en aanverwante fenomenen waarschijnlijk als eerste een thema, gevolgd door China en sinds een paar jaar ook Duitsland, waar ‘Industrie 4.0’ een Leitmotiv is van de regering-Merkel.

In Nederland is er nog vrijwel geen georganiseerde discussie over verdergaande robotisering, tot leedwezen van ondernemers. Zij waarschuwen de overheid dat door af te wachten er geen beleid kan worden geformuleerd, met noodlottige gevolgen voor bijvoorbeeld het onderwijs.

Over drie weken is er de Hannover Messe, die ook dit jaar Industrie 4.0 als invalshoek heeft, en dit is voor eregast Nederland een moment om de balans op te maken. Branchevereniging FME en TNO brengen in kaart hoe ver het Nederlandse bedrijfsleven met de robotisering en online coördinatie van productieprocessen is gevorderd en presenteren op de vermaarde industriebeurs in Nedersaksen de resultaten van het onderzoek.

Ondernemers bepalen zelf hun ritme en daardoor zijn er in Nederland ook al tal van individuele projecten met productierobots, die technisch vaak niet minder zijn dan die van concurrenten in het buitenland. Het enige waaraan het schort is een gezamenlijke aanpak met overheid, wetenschappelijke instellingen en onderwijsinstituten. Ook is er vaak nog niet echt een koppeling via internet tussen bedrijven onderling, wat een wezenlijk kenmerk is van Industrie 4.0.

Ten Cate is een van de bedrijven in Nederland die al wel een slag hebben gemaakt. Vorig jaar zomer stapte het Twentse ‘textieltechnologieconcern’ over op een digitaal drukprocedé, dat volgens directeur business development Frank Spaan is geïnspireerd op de techniek die inkjetprinters gebruiken.

De nieuwe aanpak opent allerlei nieuwe wegen, maar betekent ook een onmiddellijke, forse besparing. Door te stoppen met het traditionele productieproces is een belangrijke kostenpost weggevallen: water. ‘Dit scheelt ons jaarlijks miljoenen euro’s’, zegt Spaan.

Ten Cate werkte tien jaar aan de digitalisering. Voor het FD reden om, voorafgaand aan de Hannover Messe, een kijkje in Nijverdal te komen nemen. Maar helaas. Het bedrijf zegt druk te zijn met wéér een nieuwe fase in de ontwikkeling en ons liever uit te nodigen tot de première in mei of juni.

Geen probleem, want er zijn meer bedrijven die bewijzen dat het Nederlandse bedrijfsleven in technologisch opzicht niet achterloopt. Bijvoorbeeld de scheerapparatenfabriek in Drachten, waarover de New York Times anderhalf jaar geleden een feature publiceerde. Of Cellro, een bedrijf in Veenendaal dat ‘intelligente robotcellen’ ontwikkelt.

Advertenties

One thought on “Vierde Industriële Revolutie in Nijverdal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s